19 / 04 / 2024

Konut kredisi faizlerindeki düşüş satışlara nasıl yansıdı?

Konut kredisi faizlerindeki düşüş satışlara nasıl yansıdı?

Konut kredisi faiz oranlarının Şubat ayında düşüşünün hızlanması ile konut satışları kısmen artış gösterdi. Şubat’ta kredili konut satışlarında son ayların en yüksek oranı gerçekleşti...



Konut kredisi faiz oranları Şubat ayına yüzde 2.17 ortalama ile başlayıp birçok bankanın arka arkaya konut kredisi faiz oranlarında indirim uygulaması ile ayı yüzde 1.9 ortalama ile kapattı. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan hızlı düşüş konut satışlarını kısmen de olsa arttırdı. 

Konut satışlarında bir önceki senenin aynı dönemine oranla yaşanan düşüş Ocak ayında yüzde 24 iken Şubat ayında düşen konut kredisi faiz oranlarına bağlı olarak yüzde 18’e geriledi. 

Kredili Konut Satışları 

Kredili konut satışlarında bir önceki senenin aynı ayına oranla yaşanan azalma Ocak ayına kıyasla yüzde 9 azalarak yüzde 68 seviyesine indi. Kredili konut satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı ise 2018’in son aylarında yüzde 5-6 seviyelerinde 2019’un ilk ayında yüzde 9 seviyesindeyken Şubat’ta yüzde 11’e yükseldi. 

Sektör temsilcileri verilere yaptıkları yorumlarda konut kredisi faiz oranlarının Mart ayında daha da düşmesi ile konut satışlarında daha belirgin bir artışın olacağı ve ilerleyen aylarda düşüşün devam etmesi halinde ertelenen konut ihtiyacının konut satışlarında ciddi bir artış oluşturacağını bildirdi. 

Konut Kredisi Faiz Oranları 

Konut kredisi faiz oranları ortalaması güncel olarak yüzde 1.86 seviyesine geriledi. Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranı yüzde 1.28’e düştü. En düşük kampanyalı konut kredisi faiz oranı ise VakıfBank’ın kullandırdığı oran olan yüzde 0.98.

Konut Kredisi Hesaplama 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre 19 Mart itibariyle 150.000 TL tutarda konut kredisi için konut kredisi hesaplama yapıldığında 5 yıl vadeli kredinin en düşük aylık ödemeleri 3.550 TL, 10 yıl vadede ise aylık 2.400 TL’ ye denk geliyor. 

Konut Fiyat Endeksleri

Diğer bir önemli veri ise Merkez Bankası’nın dün açıkladığı konut fiyat endeksleri oldu. Konut Fiyat Endeksi 2019’un ilk ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74 oranında azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 4,00 oranında arttı. Reel olarak ise yüzde 13,59 oranında azaldı.

Üç büyük ilin hedonik konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2019 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre İstanbul,  Ankara  ve İzmir’de sırasıyla yüzde 2,17, yüzde 0,38 ve yüzde 2,64 oranlarında azalış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul’da yüzde 0,96 oranında azalış, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 1,20 ve yüzde 5,52 oranlarında artış gösterdi.

Hızlı Davranmak Karlı Olabilir

Veriler değerlendirildiğinde konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ile beraber konut satışları hareketlenmeye başladı. Konut fiyatları artan maliyetlere karşın talebin düşük olması nedeniyle artış göstermiyor. Konut satışlarındaki artışın daha belirgin hale gelmesi ile konut fiyatlarında önemli ölçüde artışlar bekleniyor. Konut fiyatları artmadan önce güncel olarak uygulanan cazip konut kredisi faiz oranlarını değerlendirmek karlı olabilir. 

Konut kredi faiz oranları yeni haftaya nasıl başladı?

2019 Şubat'ta 78 bin 450 konut satıldı!
 


Geri Dön