16 / 04 / 2024

Konut kredisi yapılandırması nedir, nasıl yapılır?

Konut kredisi yapılandırması nedir, nasıl yapılır?

Yüksek faizle kredi çekenlerin faizlerin düşmesiyle kredi yapılandırma beklentisi daha da yükseldi. Peki, konut kredisi yapılandırma nedir, nasıl yapılır? İşte konut kredisi yapılandırmayla ilgili detaylar...



Konut kredisinde, faizler düştüğünde tüketici düşük faiz oranıyla kredisini ödemek isteyebiliyor. Bu durumda tüketicinin ödemekte olduğu kredi borcu kapatılıyor, düşük faizden yeni bir kredi açılıyor. Bu işlem yeniden yapılandırma olarak biliniyor. 

Takvim'de yer alan habere göre; kredi yeniden yapılandırma olarak da isimlendirilen refinansman, kullanılmış bir kredinin kapatılarak daha düşük faiz oranları ile yeniden kredi çekilmesi işlemine deniyor. 

Faiz oranlarının yüksek olduğu dönemde kullanılmış olan bir konut kredisi, faizlerin düştüğünde yeniden yapılandırılabiliyor. Eğer kullanılan kredi yine aynı bankanın daha avantajlı oranlarıyla kapatılıyorsa refinansmanın adı, yapılan işlem aynı olmakla birlikte, bu kez "yeniden yapılandırma" oluyor.

Böylece tüketici daha düşük faiz oranı ile kullandığı kredi ile hem mevcut kredisini kapatıyor hem de faizini azaltıyor. Refinansman aynı banka ya da başka bir banka ile gerçekleştirilebiliyor. 

Konut kredisi yeniden yapılandırma ile;

– Dönemin düşük faizlerinden faydalanılabiliyor.

– Taksitlerinizi azaltılabiliyor.

– Daha az faiz ödenebiliyor.

Tüketiciyi avantajlı hale getirme amacı bulunan refinansman kredisinde; avantaj için faiz indiriminden elde edilen kazancın yeniden yapılandırma masraflarından daha fazla olması gerekmekte.

Yapılandırmada yeni bir kredi kullanılması sebebi ile yeni masraflar ortaya çıkabiliyor. Tabi tüketici kredi kullanılan banka ile anlaşma sağlayabilirse, bu masrafların büyük kısmından kurtulabiliyor.

Yüksek faiz oranlı konut kredilerinde yapılandırma olacak mı?

Konut kredisi faizleri Eylül'ün ilk haftasında ne oldu?


Geri Dön