28 / 03 / 2024

Konut kredisi ile alınan ev satılır mı?

Konut kredisi ile alınan ev satılır mı?

Konut kredisi kullanılarak alınan evlerde bankanın ipoteği bulunuyor. Peki, bankadan ipotekli olan evlerin satış işlemi nasıl gerçekleşir? Konut kredisi ile alınan ev satılır mı?



Konut kredisi ile alınan ev satılır mı?

Konutun banka tarafından teminat altına alınması ile tüketiciye verilen kredi konut kredisi olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredisi kullanılarak alınan ev banka tarafından ipotekli oluyor. Bu ipoteğin kaldırılması için borcun tamamının ödenmesi gerekiyor.


Daha önce kredi borcundan dolayı banka takip kararı çıkmış kişiler ve bankalar tarafından yapılan kredi skorlaması kötü olan kişiler haricinde geliri olan her tüketici konut kredisinden faydalanabiliyor. Peki, Konut kredisi ile alınan ev satılır mı?

 

Konut Kredisi ile alınan ev satılabilir mi?

Konut kredisi ile alınan evlerde bankanın ipoteği oluyor.  Ancak satmak isterlerse ipoteği kaldırmadan satılabiliyor.  Konut kredisini alan kişi ödeyememe durumunda evini satarak krediyi önceden kapatabiliyor.


Konut kredisi ile alınan ev banka tarafından ipotek olarak alınıyor. Borç bitene kadar ev bankaya ait oluyor. Bu süre boyunca kredi ödemelerinin aksaması ya da yapılmaması durumunda banka, evi satıp borcunu alabiliyor. 


Banka ipotekli ev alınıp satılabiliyor. Ancak bu husus da  dikkat edilmesi gerek önemli noktalar oluyor.  Banka ipotekli evin satışı iki şekilde yapılabiliyor;


1. Ev üzerindeki ipotek kaldırılır ve satış yapılır: En sorunsuz işlem olarak ifade ediliyor. Alıcı ve satıcı aralarında anlaşıyor. Anlaşma sözlü veya yazılı olabiliyor. Daha güvenli olması için noterde yazılı sözleşme yapılması uygun oluyor. Borç kapatıldıktan sonra tapuda alım satım işlemi yapılabiliyor. 


2. İpotekli Evi Borcu İle Satın Alma: İpotekli ev devam eden borçla beraber satın alınabiliyor. Borcun devri yapılıyor. 



Kimler konut kredisi kullanabilir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön