26 / 04 / 2024

Konut kredisi ile alınan eve nasıl ortak tapu yapılabilir?

Konut kredisi ile alınan eve nasıl ortak tapu yapılabilir?

Konut kredisi ile ev almak ve bir de ortak tapu istiyorsunuz. Peki konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yapılır mı?



Nakit parası olanlar hayalindeki evi hemen alırken, parası olmayanlar bunun için konut kredisi çekiyor. Alınan gayrimenkuller bazı durumlarda ortak tapu şeklinde olabiliyor. Ortak tapu, bir gayrimenkule ait tapunun birden fazla kişiye ait olması anlamına gelir. Ortak tapuda kişilerin payları eşit de olabilir, birinden farklı da olabilir. Peki, konut kredisi ile alınan evler için de ortak tapu yapılabilir mi? Hürriyet Gazetesi, Hangikredi.com tarafından konuya ilişkin hazırlanan yazıyı yayınladı. 


Şimdi konut kredisi ile alınan eve nasıl ortak tapu yapılabileceğini anlatacağız...


Konut kredisi ile alınan ev için ortak tapu yaptırılabilir. Bu yöntemle alınan ortak tapulu gayrimenkule banka, tapuya ortak her bir kişi için ayrı kredi açar fakar gayrimenkulün tamamına ipotek koyar. İpotek nedeniyle borcunu ödemeyen bir ortağın borcundan diğer kişi de dolaylı olarak sorumlu olur. 


Ortak tapuda kişi sınırlaması var mı?

Konut kredisi kullanarak ortak tapulu gayrimenkul almak isteyenler için bir sınırlama yok. Bazı bankalar sınır koyabilir, bazı bankalar ise ucunu açık bırakabilir. Yani bu durum tamamen bankanın inisiyatifinde.


Ortak tapu için konut kredisi başvurusu yapıldığında banka, gayrimenkule ortak olmak isteyenlerin kredi geçmişini ayrı ayrı inceler ve bu doğrultuda bir karar verir. Gayrimenkule ortak olmak isteyen her kişinin kredibilitesi bankanın kararında etkili olur. Ayrıca ortaklardan biri ya da tümü kredi talebinde bulunabilir.


Evli çiftlerde durum farklı

Evli çiftler de konut kredisi kullanarak ortak tapulu gayrimenkul sahibi olabilir. Ancak Türk Medeni Hukuku'na göre evli çiftlerin evlendikten sonra edindikleri mallar ortak mal olarak kabul edilir. Bu nedenle evli çiftlerde buna gerek yok. Aryıca konut kredisi başvurularında hane halkının toplam geliri göz önünde bulundurulduğundan zaten doğrudan eşin geliri de verilecek kredi tutarını etkiler. 


Hisseli tapunun masrafı daha mı çok olur?

Ortak tapulu ev almak isteyenlerin merak ettiği bir diğer konu da tabi ki masraf... Ama ortak tapulu gayrimenkul alımlarında tapu dairesinde artı bir masraf çıkmıyor. Alıcının ödemesi gereken tapu harcı, alıcılar arasında paylaşılıyor. Banka tarafında ise bazı durumlarda ek masraflar doğabiliyor.


Geri Dön