23 / 04 / 2024

Kimler konut kredisi kullanabilir?

Kimler konut kredisi kullanabilir?

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredisi kullanabilmek için bazı şartlar bulunuyor. Peki, kimler konut kredisi kullanabilir?



Kimler konut kredisi kullanabilir?

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak ifade ediliyor. Konut kredisinde başvurulabilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Konut kredisi başvurusunda gereken belgeler nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir belgesi olarak sıralanabiliyor.  


Banka başvurunun onaylanmasının ardından kredi tutarının belirlenmesi için bir ekspertiz görevlendiriyor. Ekspertiz banka tarafından seçilebildiği gibi müşteri kendisi de seçebiliyor.  


Ekspertiz konutların değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapıyor. atış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi gayrimenkulü o bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatları ile karşılaştırıyor. Ekspertiz raporunda gayrimenkulün değerini düşürebilecek olası ihtimallere yer veriliyor


Ekspertiz raporunda gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verdikten sonra ilgili belediyede söz konusu gayrimenkulün ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor.Rapor kontrol edilip, ilgili kredi kuruluşuna gönderiliyor. Son olarak da kredi kuruluşu yani banka ekspertiz raporunu göz önünde bulundurarak kredi miktarını belirliyor. Peki, kimler konut kredisi kullanabilir?


Kimler konut kredisi kullanabilir?

Geliri olan her birey konut kredisi kullanabiliyor. Konut kredisi kullanamayacak olan kişiler;

-Daha önce kredi borcundan dolayı banka takip kararı çıkmış kişiler,

-Bankalar tarafından yapılan kredi skorlaması kötü olan kişiler olarak karşımıza çıkıyor. 


Ev kredilerinde konut sigortası zorunlu mu?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön