26 / 04 / 2024

Kimler konut kredisi kullanamaz?

Kimler konut kredisi kullanamaz?

Konut kredisiyle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar konut kredisi için istenen şartları araştırıyor. Peki, kimler konut kredisi alamaz? İşte detaylar...



Pandemi döneminde ev almak isteyen milyonlarca vatandaşın imdadına bankalar tarafından verilen konut kredisi kampanyaları yetişti. Gazetevatan'da yer alan habere göre; konut kredisi için bir takım şartlar bulunuyor. Peki konut kredisi için istenen şartlar neler?

Kimler konut kredisi kullanamaz?

Özellikle büyükşehirler kiraların her geçen gün daha da yükselmesi vatandaşları ev almaya zorluyor. Yeteri kadar birikim yapamayan vatandaşlar da çareyi bankalarda arıyor. Bankaların uyguladığı konut kredisi faiz oranları yüksek olsa da de kira ödemek istemeyen kişiler konut kredisi kullanarak ev almak istiyor.

Evin tapu durumu

İlk olarak satın almak istenen evin tapuda bir kaydı olması yani bir tapusu olması ve tapu belgesi üzerinde yazan taşınmaz niteliğinin ise “konut/mesken” olması isteniyor.

Kimler konut kredisi kullanamaz?

Konumu önemli

Satın alınan konutun konum olarak belediye mücavir alan içinde bulunması gerekiyor.

Yanlış bilgilendirme

Konut kredisi başvurusu yapıldığında ilgili banka tarafından gönderilen eksper, satın almak istenilen konutu inceler. Eğer satıcı, alıcıya ev hakkında yeterli bilgi vermediyse ya da alıcıyı yanlış bilgilendirirse, eksper raporunda çıkan olumsuz değerlendirme nedeniyle başvuru olumsuz sonuçlanabilir. Bu aşamada satıcıdan taşınmazda tadilat gerçekleşip gerçekleşmediği mimari projesine aykırı olup olmadığı, gayrimenkul üzerinde ipotek gibi kısıtlayıcı hak, yıkım kararı veya benzeri kayıtlar yer alıp almadığı gibi konularda bilgi alınması satın alma kararı yönünden oldukça önemli.

Düşük kredi

Alıcının kredi notu; ödeme gücü ve alışkanlıkları konusunda bilgiler barındıran bir puan değeridir. Kredi notunun düşük olması, konut kredi başvurunun olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir.

Gelir durumu

Konut kredisi, ihtiyaç kredilerine oranla daha yüksek meblağlarda kullanılan bir kredi türü olduğu için başvurunun olumlu sonuçlanmasında gelir durumu önemli etken oluyor. Ödeme gücünü geçen kredi taleplerinde, başvuru olumsuz sonuçlanabilir.  

Kimler konut kredisi kullanamaz?

bir kişi iki konut kredisi çekebilir mi?

iki ya da daha fazla kredi çekmenin önünde kısıtlayıcı bir durum bulunmuyor. Bir kişi iki konut kredisi birden kullanabilir. Burada önemli faktör krediyi kullanacak kişinin geliri. Kişinin geliri iki krediyi de ödeyebilecek durumda ise teknik olarak iki konut kredisi kullanılmasında sakınca bulunmuyor. Fakat kredilerin farklı evler için kullanması gerekir.

Ev alacaklar dikkat! 300 bin TL'lik konut kredisinin taksitleri ne oldu?

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?


Geri Dön