19 / 04 / 2024

Konut kredisi kimler alabilir?

Konut kredisi kimler alabilir?

Konut kredisi ailelerin uzun vadeli konut kredisi ile kira öder gibi kredi taksidi ödeyerek ev sahibi olmalarına olanak tanıyor. Peki, konut kredisi kimler alabilir? Konut kredisi alma şartları nelerdir?



Konut kredisi kimler alabilir?

Konut kredisi aslında konut (mesken) finansmanı için kullandırılan bir mortgage türü olarak karşımıza çıkıyor. Ailelerin uzun vadeli konut kredisi ile kira öder gibi kredi taksidi ödeyerek ev sahibi olmalarına olanak tanıyor.


Konut kredisi alabilmek için ilk olarak bankaya başvuru yapılması gerekiyor. Başvurunun kabul edilmesi halinde kredi için resmi süreç başlamış oluyor. 


Sürecin başlaması halinde ekspertiz kredi kullanılmak istenen eve giderek, evin değerini belirliyor. Ekspertiz evin ancak yüzde 75'ine kredi verebiliyor. Ekspertizin raporuna göre banka kredi vereceği tutarı belirliyor. Peki, konut kredisi kimler alabilir?


Konut kredisi kimlere verilir?

Mortgage Yasası'nda kimlerin konut kredisi alabileceği yasal olarak belirlenmiştir. Konut satın alma amaçlı, min 18, max. 70 yaşında olan yerli ve yabancı her gerçek kişi, Türkiye'de ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın mortgage kredisi kullanabiliyor. 


* Buna göre konut satın alma amaçlı kullanılacak konut kredisi, Türkiye'de ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın yerli ve yabancı tüm gerçek kişiler tarafından kullanılabiliyor. 


* Ev satın alımı dışında bireysel ihtiyaca yönelik kullanılacak konut kredisini sadece Türkiye'de ikamet eden gerçek kişiler kullanılabiliyor. 


* Müşterinin kredi özgeçmişinin sorgulandığı Kredi Kayıt Bürosu sonuçlarına bakan banka, kriterlerine uymayan müşterilerin taleplerini red etme hakına sahip oluyor. 


* Konut kredisinde yaş sınırı min. 18, max. 70 yaş (vade tarihinde) olarak karşımıza çıkıyor.




Konut kredisini kimlere verilmez?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön