25 / 04 / 2024

Konut kredisi kullananlara yapılandırma masrafı iade edilecek!

Konut kredisi kullananlara yapılandırma masrafı iade edilecek!

2008 yılı içerisinde konut kredisi çeken vatandaş, faiz düşünce devlet bankasına gitti, borcunu yeniden taksitlendiren vatandaştan alınan 1079 TL 'lik ücret hakim kararı ile iade edilecek




Mahkeme, kredilerde yeniden taksitlendirme olarak bildiğimiz ’yapılandırma’ işleminde bankaların hiçbir şekilde ’masraf’ adı altında ücret talep edemeyeceği kararına vardı. Sabah gazetesinin haberine göre; bir kamu bankasından konut kredisi alan Fikret Korkmaz’ın masraf adı altında ödediği 1079 TL ’konut kredisi yeniden yapılandırma masrafı’nın iadesine karar verildi. Bu, yapılandırma adı altında alınan ücretlerle ilgili ilk uygulama oldu. 

 

Dosya-sair masraf 

Fikret Korkmaz, 4 Mart 2008’de bir bankadan konut kredisi çekti. Şube, Korkmaz’dan 1200 TL’si ’dosya masrafı’ve 607 TL’si ’sair masraf’adı altında toplam 1807 TL para kesti. Faiz oranlarındaki değişme sebebiyle bankaya müracaat eden Korkmaz, 10 Eylül 2009’da borcunu yeniden takside bağlattırdı. Banka şubesi, bu ’yapılandırma’ sırasında Fikret Korkmaz’dan sıfırdan kredi çekiyormuş gibi 1079 TL ‘yapılandırma bedeli’ aldı. Mahkemeye başvuran Korkmaz, parasını tahsil etti.


Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, “Benzer sorunları olanların tek tek dava açması gerekiyor. Çünkü bu karar yasal olarak emsal gösterilemiyor. Bankalar da bu kurala güvenerek kredi müşterilerine aynı oyunu oynuyor” dedi. Avukat Şükran Eroğlu, kredinin yeniden takstlendirilmesinin yeni bir borç alımı anlamına gelmeyeceğini belirtti. Eroğlu, formülle ilgilişu bilgileri verdi: “Yapılandırmada hiçbir banka kesinlikle masraf alamaz. Tüketici bunu isteyen bankaya dava açacağını söylemeli. Masraf alırlarsa da mutlaka üşenmeden dava açmalılar.” 

 


Yeniçağ


Geri Dön