19 / 04 / 2024

Konut kredisi kullanmadan önce bilinmesi gerekenler!

Konut kredisi kullanmadan önce bilinmesi gerekenler!

Bankalardan konut kredisi kullanmadan önce en uygun konut kredisi seçenekleri nasıl bulunur? Konut kredisine peşinat ödemek şart mıdır? Konut kredisi için zorunlu evraklar nelerdir?



Konut kredisi başvurusu yapmaya karar verdikten sonra konut alma hayaline yaklaştıracak ilk adım, bütçe için en uygun kredi seçeneğini sunan bankayı belirlemek ve ardından konut kredisi için gereken belgeleri tamamlamak olacaktır. Konut kredisi kullanacak kişinin bütçesine en uygun kredi seçeneğini belirlemek için öncelikle kapsamlı bir konut kredisi karşılaştırması yapması gerekmektedir.

Kredi Pazarı'nda yer alan habere göre; Kredi karşılaştırması yaparken göz önünde bulundurulması gereken en önemli hususlardan birisi, bankaların konut kredisi faiz oranlarına ek uyguladıkları masraflardır. Bankaların masraflar dahil konut kredisi faiz oranları KrediPazari.com adresinden güncel olarak bulunabilir.

Banka seçimi yapıldıktan sonra gelecek adım ise bankanın müşterilerinden istediği konut kredisi için gereken evrakları sırasıyla tamamlamaktır. Konut kredisi için gerekli evraklar bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Ancak temelde belli başlı kalemler birçok banka için geçerlidir. Banka tarafından istenen belgeler hem gelirinizin hem de almak istediğiniz konutun belirli kriterlere uygun olup olmadığını belirleyecektir.

Konut Kredisi Başvurusu için İstenen Evraklar

Nüfus cüzdanı, tapu, kira geliri varsa tapu veya e-devletten alman "Tapu Bilgileri Sorgulama" ekran görüntüsü, kira kontratı ve ödeme dekontu, faiz veya başka bir geliri varsa geliri gösteren belge,

Bu belgelere ek olarak;

Maaşlı çalışanlar için: Devletten alınan 4A/4C hizmet dökümü ya da SGK ilçe merkezlerinden alınan Sigortalılık Tescil ve Hizmet Kaydı Belgesi, faiz veya başka bir geliri varsa geliri gösteren belge 

Şahıs firması sahipleri için: Vergi levhası, yıl sonu mali verileri, ara dönem mali verileri,

Tüzel firma sahibi/ortakları için: Ortaklık yapısı teyidi için firmaya ait ticaret sicil gazetesi/hazirun cetveli, firmaya ait yılsonu ve güncel mali veriler (bilanço - gelir tablosu veya kurumsal vergi beyannamesi, işletme hesap özeti), firmaya ait vergi levhası.

Konut kredisi için ne lazım sorusu dâhilinde, belirtilen tüm bu belgeleri tamamladıktan sonra, kredi alıp alamama konusundaki uygunluğunuz ortaya çıkacaktır. Bu noktada bilinmesi gereken en önemli husus, bankanın kredi yasası gereği konutun değerinin tümünü karşılamayacağı ve %20 olarak belirlenen tutarın kişiden peşinat olarak isteneceğidir.

 

5 banka konut kredi faiz oranlarını düşürdü!

Konut kredisi faiz oranları dünya genelinde arttı!

Üç banka konut kredi faizini indirdi!

İpotekli konut satışları yüzde 72 düştü!


Geri Dön