18 / 04 / 2024

Konut kredisinde akdi faiz oranı nedir?

Konut kredisinde akdi faiz oranı nedir?

Konut kredisi kullanma sürecinde akdi faiz oranı ile yıllık maliyet oranına ilişkin bilgilerine sözleşme öncesi bilgi formunda da yer veriliyor. Peki, konut kredisinde akdi faiz oranı nedir?



Konut kredisinde akdi faiz oranı nedir?

Akdi faiz oranı, sabit faizi içeren konut finansmanı sözleşmelerinde yer alan ve ödeme planı oluşturulmasına esas teşkil eden ve varsa tüketici tarafından ödenen peşin faiz tutarı da dikkate alınarak hesaplanan faiz oranı olarak tanımlanıyor.


Akdi faiz oranı ile yıllık maliyet oranına ilişkin bilgilerine sözleşme öncesi bilgi formunda da yer veriliyor.


Erken ödemelerde; 

Tüketicinin erken ödemede bulunması durumunda kalan anapara borcu üzerinden, sabit faizli konut finansmanı sözleşmelerinde akdi faiz oranı ile, değişken faizli konut finansmanı sözleşmelerinde cari faiz oranı ile, sabit ve değişken faizin birlikte uygulandığı konut finansmanı sözleşmelerinde ise erken ödemenin yapıldığı tarihte geçerli olan faiz oranı ile bir önceki taksit tarihinden itibaren işleyen gün sayısı dikkate alınarak bulunacak faiz ve faiz üzerinden hesaplanacak vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülükler toplamı tüketiciden tahsil edilir.


Gecikmelerde; 

Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sabit faizi içeren konut finansmanı sözleşmeleri için akdi faiz oranının, değişken faizi içeren sözleşmelerde ise cari faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez. 


Aksi halde, konut finansmanı kuruluşu, fazla tahsil ettiği tutar ile fazla tahsil edilen tutarın tahsil edildiği tarihle fiilen tüketiciye geri ödendiği tarih arasındaki süre için sözleşmede yer alan akdi veya cari faiz oranının yüzde otuz fazlası üzerinden hesaplanacak faizi tüketiciye ödemekle yükümlüdür.



Konut kredisi hesaplama 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön