16 / 04 / 2024

Konut kredisinde 'bağlı kredi' nedir?

Konut kredisinde 'bağlı kredi' nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir daire aldım ve bunun için kredi kullandım. Ancak dairede problemler çıktı. Bu mesele ile ilgili müteahhidin sorumluluğunun olduğunu biliyorum ama bir de bağlı kredi söz konusu mu diye sorular soruluyor. Bağlı kredi nedir? Önemi nedir?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir daire aldım ve bunun için kredi kullandım. Ancak dairede problemler çıktı. Bu mesele ile ilgili müteahhidin sorumluluğunun olduğunu biliyorum ama bir de bağlı kredi söz konusu mu diye sorular soruluyor. Bağlı kredi nedir? Anlattığım olayda önemi nedir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Konut kredisinde bağlı kredi nedir?

Bir daire aldım ve bunun için kredi kullandım. Ancak dairede problemler çıktı. Bu mesele ile ilgili müteahhidin sorumluluğunun olduğunu biliyorum ama bir de bağlı kredi söz konusu mu diye sorular soruluyor. Bağlı kredi nedir? Anlattığım olayda önemi nedir? ● H.L.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun sorusu o kadar özel bir duruma işaret ediyor ki anlatılır gibi değil ama ben anlatmaya çalışacağım. Evet bir daire sahibi olmak kolay değil. Ya peşin para verip bir daire alacaksınız veya satış vaadi sözleşmesi yaparak inşa halinde bir daire almayı tercih edeceksiniz. Her iki durumda da kredi kullanma ihtiyacınız doğabilir. Büyük çoğunluk da bu krediye ihtiyaç duyar.

İşte bu kredilerin de ihtiyaç kredisi, mesken kredisi veya bağlı kredi vs. gibi çeşitleri var. Bunların arasındaki ‘bağlı kredi’ münhasıran satın alınacak bağımsız bölüm için banka tarafından verilmiş kredidir. Kredi sözleşmesinde alınacak dairenin vasıfları belirtilmiş ve kredinin bu daire için verildiği yazılmıştır.

Buna ‘bağlı kredi’ denilir. Yasada tarifi şöyledir: “Bağlı kredi sözleşmesi konut finansmanı kredisinin münhasıran belirli bir konutun satın alınması durumunda bir sözleşmenin finansmanı için verildiği ve bu iki sözleşmenin objektif açıdan ekonomik bir birlik oluşturduğu sözleşmedir.”

★ ★ ★ ★ ★

Tarif biraz fazla teknik olduğu için yukarıdaki açıklamayı yaptım. Peki özelliği ne? Çok önemli. Böyle bir sözleşmenin varlığı halinde kredi konusu yapılan meskende bir hukuki ihtilaf çıktığı durumda krediyi veren banka satıcı ile birlikte müteselsil sorumlu olur.

Bu alıcı için büyük bir teminattır. Ancak bir kredi sözleşmesinin bağlı kredi sözleşmesi olup olmadığı ihtilaf konusu olmuştur. Mesela satın alınacak meskenin teminat olarak gösterilmesi kredinin bağı olup olmadığı tartışmasını getirir. Oysa böyle bir ipotek bilgisi kredinin bağlı olduğunu göstermez.

Doğrusunu isterseniz de şimdilerde bankalar bağlı kredi vermekten pek de hoşlanmazlar. Tavsiyem eldeki sözleşmenin bağlı kredi sözleşmesi olup olmadığı hususunun değerlendirmesini bir meslektaşımın yapması. Okuyucumun anlattığı olayda bağlı kredi budur ve kendisi için çok önemlidir, üzerinde durması gerekmektedir.


Geri Dön