17 / 03 / 2025

Konut kredisinde faiz indirimi yarışı: 1 haftada 3.1 milyar TL’lik artış!

Konut kredisinde faiz indirimi yarışı: 1 haftada 3.1 milyar TL’lik artış!

Bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, sektörde rekabetin arttığına dikkat çekti.


Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, son bir haftada konut kredisi kullanımındaki çarpıcı artışı kamuoyuyla paylaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine değinen Akçam, geçen hafta 535 milyar 76 milyon TL olan konut kredisi kullanımının, bir haftada 3.1 milyar TL artarak 538 milyar 165 milyon TL’ye ulaştığını belirtti. Akçam, bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi ile onların da rekabet ortamında yer almayı istediklerine işaret olduğunu söyledi.

Konut kredisinde faiz indirimi yarışı: 1 haftada 3.1 milyar TL’lik artış!

BANKALAR FAİZ İNDİRİMİNE GİTTİ

Akçam, konut piyasasında son dönemde yaşanan durgunluğun ardından bankaların kredi faizlerini düşürerek alıcıları teşvik etmeye başladığını ifade etti.

Bankalar arasındaki rekabetin artmasıyla birlikte kredi faiz oranlarında düşüşün gözlemlendiğini söyleyen Akçam, bu durumun konut alıcıları için avantaj sağladığını belirtti.

Akçam sözlerini, “Faiz oranlarının düşmesi talebi tetikliyor ve özellikle büyük şehirlerde konut piyasasında hareketliliğin artabileceğini bize söylüyor. Bu ivmenin devam etmesi halinde hem emlak piyasasında hem de kredi kullanımında rekor seviyelere ulaşılabilir.

Ekonomik koşulların iyileşmesiyle birlikte konut alımlarının hızlanabileceğini düşünüyoruz, faiz oranlarının düşük seyrini koruması halinde piyasada ciddi bir hareketlilik mutlaka yaşanacaktır. Bankalar arasındaki rekabet ortamı, tüketiciye büyük oranda avantaj sağlayacaktır” diye sürdürdü.

SEKTÖRDE CANLANMA BEKLENİYOR

Konut kredilerindeki artışın önümüzdeki süreçte de devam etmesinin beklendiğini ifade eden Akçam, “Faiz oranlarının düşmeye devam etmesi halinde konut satışlarında hareketlilik yaşanacağını düşünüyoruz. Özellikle ilk kez ev alacaklar için kredi faizlerindeki değişimler büyük önem taşıyor.

Ev almaya niyeti olanlara faiz oranlarının seyrini ve bankaların sunduğu kredi koşullarını yakından takip etmesini öneriyoruz. Çünkü konut fiyatlarındaki artış kadar kredi faizleri de alıcılar için önemli bir kriter olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Konut kredisinde faiz indirimi yarışı: 1 haftada 3.1 milyar TL’lik artış!

EV ALMAYI DÜŞÜNENLER TAKİPTE OLSUN

Geçtiğimiz ayın konut satış istatistiklerine de değinen Akçam, “Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 oranında artarak 112 bin 818 oldu. Her geçen ay konut satışları artıyor. Biz her zaman konut satışının önündeki en büyük engelin bankaların faiz politikaları olduğunu söylüyorduk.

Nitekim faizler inmeye başlayınca piyasa etkilerini de görmeye başladı. Tekrar etmek gerekirse ev almayı düşünenler bankaların tekliflerini ve indirimlerini mutlaka takip etsinler” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaçak emlakçılarla mücadele için ATEM yetki bekliyor! 3 ayda bu sorun ortadan kalkacak!  

Emlak danışmanları ilan sitelerindeki fahiş fiyatlar için yanıt ve çözüm bekliyor!

Depremzedelerin tersine göçü ile Ankara’da konut fiyatları düşebilir! 

 

 


Geri Dön