16 / 04 / 2024

Konut kredisinde faizler yüzde 0,70'e düşecek!

Konut kredisinde faizler yüzde 0,70'e düşecek!

35 yılın en düşük seviyesine inen konut kredilerinde yeni indirim dalgası başladı. 10 yıl vadede yüzde 0.80'in altına inen faizde yeni hedef yüzde 0.70....



35 yılın en düşük seviyesine inen konut kredilerinde yeni indirim dalgası başladı. 10 yıl vadede yüzde 0.80'in altına inen faizde yeni hedef yüzde 0.70. Bu 100 bin liralık kredinin geri ödemelerini 8 bin lira azaltacak. Kredi uzmanı Demirler, artık masrafta da rekabetin başladığını söyledi.

Fortis Bank yüzde 0.85 olan faizini yüzde 0.81'e çekti ve 55 aydan daha uzun vadeli kredilerin daha avantajlı hale geldiğini açıkladı. Finansbank 60 ay vadeli faizini yüzde 0.81'e, 120 ay vadeli faizini yüzde 0.87'ye düşürdü. Banka düşük faiz isteyenlere, masrafları önceden ödemeleri kaydıyla indirimli konut kredisi adıyla bir alternatif daha sunuyor. Söz konusuüründe vadeli faiz yüzde 0.74,120 ay vadeli faiz yüzde 0.73 seviyesinde. 10 yıllık faizlerin yüzde 0.70lere inmesi bekleniyor. Bu da 100 bin liralık bir kredinin geri ödemeleri toplamının 148 bin liraya inmesi anlamına geliyor. Oysa faizin 0.80 olduğu noktada aynı kredinin 10 yıl vadede toplam geri ödemesi 156 bin lira seviyesinde bulunuyor.

Mortgage uzmanı Alp Demirler artık bankalardaki rekabetin komisyon, dosya ücreti gibi masraflarda yoğunlaştığım söyledi. Mevcut faizlerin mülk almayı düşünmeyenleri bile kredi almaya yönelttiğini belirten Alp Demirler, "Faiz bu rekabetin bir tarafı idi, şimdi masraflarda yarış var. Artık masraflar pazarlığa açık ve bu noktada çok makul fiyatlar ya da ürünler var" dedi.

Bin liradan başlıyor

Halen piyasada konut kredisi masraflarının toplamının bankaya ve kredi müşterisinin profiline göre değişmekle birlikte, 100 bin liralık bir kredide bin lira ile 3 bin lira arasında gezindiğini belirten mortgage uzmanı Demirler sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin 500 ile bin lira arasındaki dosya masrafım pazarlıkla yan yarıya indirebiliyorsunuz. Bazı bankalar ekspertiz ücreti almamaya başladı. Kredinizi tekrar yapılandırıyorsanız örneğin rapor güncel ise ekspertiz ücreti ödemezsiniz. Bütün bunlar için bir danışmandan tavsiye alabilirsiniz."

Uzmanından ucuz kredinin ipuçları

Alp Demirler kredi kullanmak isteyen veya mevcut kredisini daha düşük faizli bir krediyle yenilemek isteyenlere şu önerilerde bulundu:

■ Bankalar riskli gördükleri müşterinin faiz oranını yükseltir. Bunda gelir durumu, geçmişteki kredi tablosu esas alınır, iyi bir müşteri için 0.20 puan düşük faiz de sunulabilmektedir.
■ Faiz ve taksitler düşük olsun diyene bankaların avantajlı paket ya da indirimli kredi diye sundukları ayrı ürünleri vardır. Örneğin 10 yıl vadeli faizi 0.83 ise, banka bunu yüzde 2 ile yüzde 3 arasında değişebilen masrafları peşin alarak 0.79'a çekebilmektedir.
■ Şimdiki faizlerle 5- 6 ay önce alınan krediler bile yeniden yapılandırılabilir. Ancak eski kredi ile yeni kredi arasındaki faiz farkı yarım puanın çok altında ise, yapılan tasarrufun tüketiciye faydası uzun dönemde görülür. Bu nedenle vade uzatarak taksidi düşürmek de mantıklı olabilir. Örneğin 6 ay önce 0.83'ten 7 yıl vadeli kredi alan bir müşterimiz için pazarlık yaparak faizi yüzde 0.79'a düşürdük, vadeyi ise 9 yıla çıkartarak aylık taksitlerde önemli tasarruf sağladık. Ya da 5 ay önce
0.89'dan alınan 200 bin liralık kredinin 4 bin 748 lira olan aylık  taksidini, krediyi yeniden yapılandırarak ayda 2 bin 639 liraya düşürdük. Yeniden yapılandırmada faizi 0.83'e indirdik, vadeyi 10 yıla çıkardık.
Selma Şenol/Bugün


Geri Dön