28 / 03 / 2024

Konut kredisiyle ev alırken karşımıza çıkan masraflar neler?

Konut kredisiyle ev alırken karşımıza çıkan masraflar neler?

Ev hayallerinizi gerçekleştirmek için en kolay çözüm bankaların sunduğu konut kredileri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak konut kredisiyle ev almak isteyenleri bekleyen birtakım masraflar bulunuyor. 



Konut kredisi kullanırken dosya masrafı, sigorta ücreti ve ekspertiz ücreti ödemeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra tapu dairesindeki işlemler için tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tüm bu masraflar alacağınız kredinin toplam tutarını etkiliyor. 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre  kredinize dahil olacak masrafların size maliyetinin ne kadar olacağını öğrenebilmek için konut kredisi araştırmanız sırasında kredinin faiz oranından ziyade yıllık maliyet oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, konut kredisiyle ev almak isteyenleri bekleyen masraflar neler?

1-) DOSYA MASRAFI

Dosya masrafı, adından da anlaşılacağı üzere dosyalama masrafları için tüketiciden alınan bir masraf kalemi olarak belirtiliyor. Bu masraf, alınan kredinin en fazla binde 5’i oranında olabilir. Bazı durumlarda tüketiciler verdikleri bu dosya masrafının iadesini alabiliyorlar.

2-) EKSPERTİZ ÜCRETİ

Konut kredisi kullanırken evin tamamı için kredi kullanılamıyor. Evin değerinin en fazla yüzde 80’ine kadar kredi kullanılabiliyor. Bunun için almak istediğiniz eve bankanın belirlediği bağımsız bir eksper gelerek evin değerini belirler ve kredi bu değer üzerinden oranlanarak veriliyor. Konut kredisi ile alınacak evin gerçek değerini belirlemek için bankalar, SPK lisanslı kuruluşlarla çalışır ve ekspertiz ücreti tüketiciden alınıyor. 

4-) SİGORTA MASRAFLARI

Konut kredisi kullanırken banka bizden hayat sigortası, ferdi kaza sigortası talep edebilir hatta zorunlu tutabiliyor. Fakat bu sigortalar kesinlikle zorunlu değil. İsteğe bağlı olarak yaptırabilirsiniz. Ev alırken yaptırmanızın zorunlu olduğu tek sigorta DASK yani deprem sigortası. Eğer tüketici, belgelerini bankaya ibraz edebiliyorsa dışarıdan da herhangi bir kurumda DASK yaptırabilir.

5-) TAPU HARCI

Taşınmaz alım satımlarında vatandaştan tahsil edilen tutara tapu harcı deniyor. Tapu harcı, konutun satın alma bedelinin binde yirmisi olarak hesaplanır ancak Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda 31 Ekim 2018’e kadar binde 15 oranında uygulanacak. Tapu harcını hem alıcı hem de satıcı ödüyor. 


Geri Dön