18 / 04 / 2024

Projeden ev almak isteyenlerin cayma hakkı var mı?

Projeden ev almak isteyenlerin cayma hakkı var mı?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun ''Konut projelerinden ev almak isteyenlerin cayma hakkı var mıdır?'' sorusuna yanıt verdi.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun sorduğu ''Konut projelerinden ev almak isteyenlerin cayma hakkı var mıdır?'' sorusunu cevaplandırdı. İşte o haber...

Bir konut almak için müteahhit firma ile anlaştık. Peşinat olarak konut fiyatının 1/3’ünü şirketin hesabına EFT yaptık, kalanı için süre istedik. Ancak o süre zarfında parayı toparlayamadık ve alımdan vazgeçtik.

Firma yetkilisi, “Daireyi alamazsanız parayı iade ederiz” demişti. Ancak şimdi iade etmeye yanaşmıyor. Aramızda adi kağıda yazılmış bir anlaşma var. Ancak cayma karşılığında para iade edilmez gibi bir ibare yok. Sadece verilen peşinat ve daire numarası adi kağıda yazılmıştı. Firmanın peşinata, cayma karşılığında el koyma gibi bir hakkı var mı? ● S.B.

Projeden ev almak isteyenlerin cayma hakkı var mı?

Okuyucumun sorusu kolay halledilecek bir mesele değil. Oldukça teknik. Pek çok alışverişte bir miktar para verilir, sonra sözleşme hükümleri yerine getirilir. Yani problem çıkmaz ama zaman zaman da okuyucumun durumu gibi sözleşme bozulur. Bu konuda küçük bir açıklama yapmıştım. Sanıyorum okuyucum bu yazıyı okumuş.

Peşinen verilen para bir açıklama yapmadan verilmiş ise bu peşinata mahsuben verilmiş sayılır. Bu sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak kabul edilir. Okuyucumun bahsettiği ödeme bu kabil verilmiş paradır.

Vazgeçme durumunda iadesi gerekir. Ancak tarafların cayma parası kararlaştırdıkları bir sözleşme varsa bu halde cayan alıcının parası iade olmaz, satıcı cayarsa iki katını iade eder. Bu durumda okuyucumun yaptığı sözleşmede buna dair bir hüküm olmadığı anlaşılıyor.

Bir miktar parayı da satış bedeli olarak ödemiş. Üstelik satıcı da iade şartı ile parayı aldığını ifade etmiş. Elbette konu mahkemeye yansırsa bu hususlar değerlendirilir. Bir mahkemenin ne karar vereceğini önceden net olarak ifade etmek mümkün değil zira mahkeme dosyadaki delilleri değerlendirerek karar verir. Ancak okuyucumun sorusu karşısında böyle bir dava açmakta yarar olabilir diyebilirim.

Konut projelerinden ev almanın avantajları!


Geri Dön