26 / 04 / 2024

Konut sahipleri dikkat! Boş ev için ödenmiyor!

Konut sahipleri dikkat! Boş ev için ödenmiyor!

Emlak vergisinin 1. taksit ödemeleri 31 Mayıs tarihinde sona eriyor. Gayrimenkulü bulunan vatandaşlar emlak vergisine ilişkin detayları ve muafiyet şartlarını araştırıyor. Peki hangi durumlarda emlak vergisi ödenmez? Boş ev için emlak vergisi muafiyetinden faydalanılır mı? İşte ayrıntılar...



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Sezgin Özcan bugünkü köşesinde emlak vergisi muafiyet şartlarını kaleme aldı.

İşte Sezgin Özcan'ın 'Boş ev için emlak vergisi muafiyetinden yararlanılamaz mı?' başlıklı yazısı...

Bir süredir, emekli, dul ve yetimler ile geliri olmayan ev kadını vatandaşlar tek meskenleri için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasında (muafiyetinde) tereddüte düştükleri konular ile belediyelerde karşılaştıkları problemlerle ilgili sorular soruyor ve yanıtlarını merak ediyor.

Emlak vergisinde birçok özellikli durum bulunuyor ve bazı belediyelerin öyle işgüzarlıkları var ki; Mayıs'ın bitimine kadar yoğun olarak emlak vergisi konuşulacak gibi görünüyor.

Konut sahipleri dikkat! Boş ev için ödenmiyor!

Örneğin, bazı belediyeler muafiyetten faydalanabilmek için yasada bulunmayan “meskende birinci adres olarak ikamet etme” koşuluna sahip olmasını istiyor. 

★★★

Ahmet Bey'in konuya ilişkin sorusu şu şekilde: 

“Eşim ev hanımı. Temmuz 2020'de onun üzerine ev aldık. Ev boş, kiracı bulunmuyor. Eşimin herhangi bir mal varlığına sahip değil. 2020'de muafiyet için belediyenin talep ettiği tüm belgeleri sunduk. Ancak 2021'de iki taksitli emlak vergisi belediye ödeme sayfasında karşımıza çıktı. Nedenini öğrenmek istediğimizde “eşimin ikametinin burada bulunmaması” nedeniyle onaylanmadığı yanıtını aldık. Bu sebeple vergi tahakkuk etmiş. Ancak emlak vergisi ödemelerinde “evde bizzat oturma” şartı bulunmuyor. Peki, muafiyet talep edilen konutun içinde bizzat oturmak gerekli mi? Bize iletilen belgede, “Bu meskende kendisinin birinci adres olarak ikamet etmesi gerekir” yazısı bulunuyor. Durumu anlattım ancak bir sonuca ulaşamadım, CİMER'e başvurmayı düşünüyoruz. Dayanak göstermemiz için “evde bizzat oturma koşulunun bulunmadığını” ve “ev hanımlarının muafiyetini” belirten kanun maddesini açıklayabilir misiniz?”

Konut sahipleri dikkat! Boş ev için ödenmiyor!

★★★

Emlak Vergisi Kanunu'nun 8. maddesinin ikinci fıkrasında, “Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, … Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir…” hükmü bulunuyor. Bu yetkiye dayanarak en son 2006/11450 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile maddede isimleri geçen vatandaşların 2007 ve müteakip seneler için bina vergisi oranı sıfır şeklinde belirtildi. 

Konut sahipleri dikkat! Boş ev için ödenmiyor!

★★★

38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nin I/3-a bendinde, “İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir” ifadelerine yer veriliyor.

★★★

Ne kanun maddesinde ne de yayımlanan muhtelif tebliğlerde“Kişinin sahip olduğu konutta kendisinin birinci adres olarak ikamet etmesi gerektiği” ile ilgili hüküm ve açıklama yer almıyor.

Konut sahipleri dikkat! Boş ev için ödenmiyor!

★★★

Ayrıca, her ikisi de emekli olup, kendisi ve eşi adına kayıtlı birer konutu bulunması sebebiyle, 136 metrekare büyüklüğe sahip tek evi için indirimli emlak vergisi oranından faydalandırılmayan kişinin talebi üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan 6 Nisan 2011 tarih ve B.07.1. GİB.4.34.18.01-006.01-246 sayılı özelgede; “Sahip olduğunuz meskende bizzat oturuyor olmanız ve eşinize ait meskenin kiraya verilmesi durumunda sadece oturmakta olduğunuz mesken için, eşinize ait meskenin kiraya verilmemesi ve bu meskenden gelir elde edilmemesi durumunda ise her iki mesken için de indirimli emlak vergisi oranı (sıfır) uygulanması gerekmektedir” ifadelerine yer verilerek görüş belirtildi. 

★★★

Bu kapsamda, indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından (emlak vergisi muafiyetinden) faydalanmak için konutta bizzat oturma koşulu bulunmuyor. Fakat muayyen zamanlarda dinlenmek için kullanılan yazlık gibi evlerle ilgili muafiyet bulunmadığından, daimi ikamet koşulu yazlık evlerde bulunabilir.

Konut sahipleri dikkat! Boş ev için ödenmiyor!

★★★

Buna göre, Ahmet Bey'in ev hanımı olan (hiçbir geliri bulunmayan) eşine ait evin kiraya verilmemesi ve bu evden kazanç olmaması halinde indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisinden faydalanması gerekir.

Emlak vergisi muafiyetinden hangi şartlarda yararlanılır?

Ev sahiplerine müjde! Denetim yapılmayacak!


Geri Dön