19 / 03 / 2024

İskansız ev için konut kredisi nasıl çekilir? 

İskansız ev için konut kredisi nasıl çekilir? 

Ev sahibi olmak isteyenler ancak almak istedikleri ev için iskanı olmayan vatandaşlar iskansız ev için konut kredisi veren bankaları araştırıyor. Peki,  iskansız ev için konut kredisi alınabilir mi? İşte detaylar...



Yeni inşa edilen konutların yaşanabilir duruma uygun olduğunu gösteren belgeye iskan belgesi ismi veriliyor. Gürsesgazetesi'nde yer alan habere göre; iskan belgesi olmayan evler inşaat halinde görünen ev olarak kabul ediliyor.  Bir evin iskan raporun alınması için tüm inşaat faaliyetlerin bitmesi ve belediyeden onay alınması gerekiyor. Eğer iskan yoksa bu evin belediyede hiç bir karşılığı bulunmuyor. 

İskan belgesi olmayan evi satın alanlar aslında arsadan pay almış oluyor.  Tapu ise kat irtifakı tapusu olarak geçiyor ve kişi tapu kaydında daire değil daire niteliğinde yer alıyor.

İskansız ev için konut kredisi nasıl çekilir? 

Bankalar tarafından iskan olsun veya olmasın her konut için kredi veriliyor. Diğer yandan İskansız ev için kredi çekerken aksilikler yaşanması söz konusu olduğundan bankalar bu evler için kredi vermiyor. 

İskansız eve konut kredisi verilir mi? 

Evin iskanın olup olmaması durumunda kar irtifak durumu incelenir. Kat irtifakı tapusunun bulunması durumunda ev iskansız olsa bile bankalardan 120 aya varan vadeyle konut kredisi alınabilir. Burada önemli olan iskansız evin durumu oluyor. 

İskânsız eve kredi çekmek için bu hususlara dikkat edilmeli:


1.Binanın projesine uygun olarak inşa edilmiş olması, 
2.Müteahhittin tüm ödemlerini tamamlanmış olması, 
3.Elektrik odasının tamamlanmış olması, 
4.Elektrik, su ve doğalgaz altyapısının tamamlanmış olması, 
5.Kanalizasyon altyapısı uygun ve tamamlanmış olmalı, 
6.Konut kredisi sözleşmesinde gereken şartları karşılıyor olması gerekir.

 Konut kredisi için verilen Konut Finansman Sözleşmesinde yer alan şartların karşılanması halinde iskansız ev için konut kredisi çekilmesi mümkündür. 

İskansız ev için konut kredisi nasıl çekilir? 

İskansız eve kredi veren bankalar 2021 

İskansız evlere genel olarak özel bankalardan kredi veriliyor. Devlet bankaları iskansız evlerde kredi verirken daha titiz davranıyor. Gerekli şart ve koşullar sağlandıktan sonra özel bankalardan iskansız ev başvurusu yapılabilir. Faiz oranları konutun iskanlı ya da iskansız olmasına bakılmaksızın hesaplanıyor.

İskansız eve kredi veren bankalar 2021 yılı itibari ile şu şekilde: 

1.Vakıfbank 
2.Ziraat Bankası 
3.Halkbank 
4.İş Bankası 
5.TEB 
6.Garanti BBVA 
7.Yapı Kredi 
8.ING Bank 
9.Akbank 
10.Fibabank 
11.Denizbank
12.QNB 
13.Finansbank 
14.ICBC Bank 

İskansız ev için kredi arayışında olanlar yukarıda belirtilen bankalardan kredi çekebilir.

Konut kredisi faizlerinde bahar fırsatı!


Geri Dön