19 / 04 / 2024

Devlet desteği için konut hesabı nasıl açılır?

 Devlet desteği için konut hesabı nasıl açılır?

Devlet desteği, Türk vatandaşlarının yurtiçinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmak için açılacak konut hesabı için yapılıyor. Peki, devlet desteği için konut hesabı nasıl açılır?



Devlet desteği için konut hesabı nasıl açılır?

Kat mülkiyeti tapusu olan konutlar, Kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar ile konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar için devlet desteği kullanılabiliyor.


Devlet desteği yalnız, tamamı kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurtiçinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmak için açılacak konut hesabına, hesap sahiplerinin ödeme planlarına yönelik olarak yapılıyor.


Peki, devlet desteği için konut hesabı nasıl açılır? Devlet desteği için konut hesabı şartları nelerdir?


Konut hesabı nasıl açılır?

Konut hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılıyor. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor.


Konut hesabı açılışında katılımcı ile banka arasında sözleşme ve gerektiğinde ürünün işleyiş detaylarını içeren müşteri talimatı düzenleniyor.


Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramıyor. Konut hesabı katılımcı tarafından başka bir bankaya taşınamıyor.


Konut hesabının açıldığı tarihte tammı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izni belgesini haiz müstakil tapu sahipleri adına konut hesabı açılamıyor.


Banka yukarıda belirtilen hususlar kapsamında başvuru sahibinin konut hesabı açılmasına engel bir durumunun bulunmadığını Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden tespit eder.


Onsekiz yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından konut hesabı açılabiliyor.


Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabiliyor. Bu tutar 30 bin Türk Lirasını geçemiyor.


Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön