25 / 04 / 2024

Konut sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte o istisnalar!

Konut sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte o istisnalar!

Kovid-19 salgını sürecinde konut kiraları arttı. Kiralarını düzenli ödeyenlerin, kira artışını yapan kiracıların kontrat devam ederken tahliye edilemeyeceğine dikkat çeken hukukçular, istisnai durumları anlattı.



Kovid-19 salgını sürecinde konut kiraları arttı. Üniversitelerin 13 Eylül tarihinde açılacağının da belirtilmesiyle fiyatlara daha da yükseldi. Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; eski kiracısını çıkarıp konutu daha yüksek kiraya vermek isteyenler de çoğaldı. En çok söylenen gerekçelerin başında ise 'Çocuğum gelecek' ya da 'Evi satacağım' yer alıyor. 

Kiralarını düzenli ödeyenlerin, kira artışını yapan kiracıların kontrat devam ederken tahliye edilemeyeceğine dikkat çeken hukukçular, istisnai durumlara ilişkin şu bilgileri verdi:

 Konut sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte o istisnalar!

'ÇOCUĞUM GELECEK': Konut sahibi kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin konut ya da iş yeri ihtiyacı nedeniyle kiracının tahliyesini isteyebilir. Ancak bu durumu ispatlaması gerekli. Tahliye tarihinden itibaren 3 sene konut başka birine kiralanamaz. Aksi durumda tazminat ödemesi gerekir.

İZİNSİZ TADİLAT: Konut sahibinin izni alınmadan evde ciddi bir değişiklik yapılması gibi sözleşmeye esaslı bir aykırılık yaşanması halinde kiracı tahliye edilebilir.

BÜYÜK TAMİRAT: Konutta esaslı tadilat, tamirat ve yıkım bulunuyorsa kiracı tahliye edilebilir. Ancak bu durumun ardından kiracının yeniden davet edilmesi gerekir. Eğer davet edilmezse kiracıya 1 senelik kira bedeli ve taşınma bedeli ödenmesi gerekli. 

 Konut sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte o istisnalar!

EV SATILIRSA: Kiracı içerdeyken gayrimenkulün satışının yapılması durumunda yeni mal sahibi kiracıya 1 ay içinde ihtar gönderir tahliye isteyebilir. Alım tarihinden itibaren 6'ncı ayın sonuna kadar kiracı konutta oturmayı sürdürebilir. Süre bittiğinde çıkmazsa tahliye davası açılabilir. Eski sözleşme tamamlanınca da dava açılarak tahliye istenebilir. 

KOMŞU ŞİKAYETİ: Kiracılar, komşulara gerekli saygıyı göstermekle sorumludur. Bu sorumluluğa uyum sağlanmaması halinde ise konut sahibi en az 30 gün süre tanıyarak, sözleşmeyi feshedeceğine ilişkin yazılı bir ihtarda yapabilir. Sürenin faydasız olacağının anlaşılması ya da kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının konut sahibi ve komşular bakımından çekilmez olması hallerinde konut sahibinin, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshetme hakkı bulunur.

 Konut sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte o istisnalar!

KONTRATA DİKKAT

- Ödeme zamanı ve kira bedeline kein olarak karar verilmeli, hesap bilgileri kontratta bulunmalı.

- Konutun nasıl teslim edileceği, mümkünse fotoğraflar ile sözleşmede bulunmalı, demirbaşlar tespit edilmeli ve fotoğraf ile tutanak edilmeli. 

- Depozito da karışıklığa mahal verilmeyecek şekilde kararlaştırılmalı.

- Kiraya verilen mülk üzerinde tadilat gerçekleştirilecekse açıkça anlaşma yapılmalı. Tadilatın kapsamı açıklanmalı.

- Alt kiralamaya ilişkin açıkça husus ilave edilmeli.

- Kiracının erken fesih talep etmesi durumunda ne kadar süre önce ve hangi yollarla mülk sahibine bildirmesi gerektiğine de karar verilmeli. Erken fesih durumunda cezai şart yer almalı. 

 Konut sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte o istisnalar!

1 YILLIK TAZMİNAT KAZANDIRIR

Hukukçulara göre; kiraya veren, yalan beyanlarla ve maddi menfaat sağlamak için hakkını kötüye kullanarak kiracısını tahliye ederse; bu durumda eski kiracısına tazminat ödemek zorunda kalır. Tazminat tutarı son kira senesinde ödenmiş olan 1 senelik kira bedelinden düşük olamaz.

Kira sözleşmesi imzalayacaklar dikkat!

Kiralık ev ararken bunlara dikkat edin!

Ağustos 2021 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?


Geri Dön