24 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi imzalayacaklar dikkat!

Kira sözleşmesi imzalayacaklar dikkat!

Mülk sahipleri ve kiracıları ilgilendiren çok önemli konular bulunuyor. Kira sözleşmesi gayrimenkul sahipleri ve kiracı arasında imzalanıyor. Peki bu sözleşmede nelere dikkat edilmeli? İşte kira sözleşmelerinde gözden kaçırılmaması gerekenler...



Kira sözleşmeleri imzalanırken dikkat edilmesi gereken önemli detaylar mevcut. Gayrimenkul sahibi ve kiracı ilişkisinde çok çeşitli hukuki durumlar oluşabilyor. Bu durumda olumsuzluklarla karşılaşılmaması için kira sözleşmelerinde bazı unsurların gözden kaçırılmaması gerekli.

Oturmak istenilen konut bulunduğunda ister sahibiyle, ister emlak komisyoncusu aracılığıyla olsun, kira sözleşmesine imza atılması gerekiyor. 

Kira sözleşmesi imzalayacaklar dikkat!

Peki kira sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli? Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşme kapsamında dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte ayrıntılar...

Kira Sözleşmesi İmzalamadan Önce Bunlara Dikkat

1– Ev kiralamaya karar verildiğinde, ilk bakılması gereken konu kira sözleşmesine imza atacak kişinin gerçekten mülk sahibi olup olmadığı. Eğer, sözleşmeyi imzalayacak kişi ev sahibi, değilse konut sahibinin kanunen vekili olup olmadığına bakılmalı. 

2– Kiralamak için kesin karar alınan mülkün, kişinin gördüğü yerle aynı yer olduğuna onay verilmeli. Bunu kesinleştirmek için tapu kayıtları ayrıntılı incelenmeli, konut adresiyle apartmanın kapı numarası mevcut ise, tüm bilgiler sözleşmede yer alan bilgiler ile karşılaştırılarak kontrol edilmeli. Gayrimenkule ait olan tüm giderlere ilişkin yeterli bilgilere sahip olunmalı. Isınma şekli, aylık aidat ve yakıt giderlerinin ne olduğu gibi konularda muhakkak bilgiler alınmalı. Gayrimenkuller iş yeri şeklinde kiralanacaksa, iş alanı konusunda apartmanda yaşayan kişilerin onayı da alınmalı.

Kira sözleşmesi imzalayacaklar dikkat!

3– Kira sözleşmesi detaylarına ilişkin mülkü kiralamak isteyen kişi tarafından çok dikkat edilmeli. Taşınmaza ait olan elektrik, doğalgaz ve su sayaçlarında bulunan rakamlar muhakkak sözleşmede yazılmalı.

4– Kiralanmış olan gayrimenkul dikkatlice dolaşılarak hangi şartlarda teslim alındığı, mülkün içinde yer alan eşyaların ne durumda olduğu da sözleşmede yer almalı. Kiralanmak istenen mülk için depozito alınıyorsa, depozito tutarının da kira sözleşmesinde yer alması gerekiyor. 

Kira sözleşmesi imzalayacaklar dikkat!

Bunları gözden kaçırmayın

- Kiraya verenin gayrimenkul sahibi olduğu yazılı tapuyu veya vekalet görülerek, kontrat o şekilde yapılmalı. 

- Kontratta gayrimenkule ilişkin bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgilere ayrıntılı şekilde yer verilmeli.

- Kiraya veren ve kiracıya ilişkin kişisel bilgilere eksizsiz belirtilmeli.

- Kiralayan ile anlaşılan kira tutarı ve ödeme tarihleri de yazılı şekilde yer almalı.

- Kiralanan gayrimenkulün içindeki demirbaşlara ilişkin bilgiler açıklanmalı.

- Kira kontratına kefiller eşliğinde imza atılmalı. 

Kira sözleşmesi imzalayacaklar dikkat!

- Kira sözleşmesinin tüm sayfalarında gayrimenkul sahibinin de kiralayanın da imzası yer almalı. 

– Kontratta, kira tutarının ödeneceği banka hesap bilgilerine ve ne şekilde ödeneceğine de yer verilmeli. 

– Kira sözleşmesindeki depozitonun içeriği ve hangi şartarda geri ödeneceği ayrıntılı şekilde açıklanmalı. 

- Kira tutarlarının ödenmesi havale ya da eft şeklinde gerçekleştirilecekse “2021 yılı Ocak ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklamayla gönderilmeli. 

Kimlik Bildirme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile kira sözleşmesinin bir nüshasının konut sahibi ve yönetici tarafından en yakın kolluk kuvvetine teslim edilmesinin zorunlu tutulması için teklif verilmişti. 

Komisyonda görüşmeleri süren Kimlik Bildirme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi çerçevesinde; kira sözleşmesinin bir nüshasının konut sahibi ve yönetici tarafından en yakın kolluk kuvvetine teslimiedilmesinin zorunlu olması hedefleniyor. 

Kira sözleşmesi imzalayacaklar dikkat!

Mal sahipleri dikkat

Kiracı ve mülk sahibi ilişkisinde zayıf tarafın kiracı olarak sayılması nedeniyle, kiracılar hukuki açıdan korunuyor. Ancak şöyle bir gerçek bulunuyor, maalesef hak kaybı yaşayan taraf, çoğu zaman mülk sahipleri oluyor. 

Avrupa’da bazı ülkelerde, kira ilişkilerinde kamu kurumlarının çoğu zaman üçüncü taraf şeklinde yer aldığı; mülk sahibi açısından kiranın ödenmesini garanti ettiği, kiracı açısından da belirli bir zaman problem yaşanmaksızın ev ihtiyacının giderilmesini garanti ettiği ifade ediliyor. 

Kiracı ve mülk sahibi ilişkisinde kamunun 3. bir taraf olarak bu sürece katılması, karşılıklı hak ve menfaat dengesinin sağlanması kapsamında hayati öneme sahip. 

Kira sözleşmesi imzalayacaklar dikkat!

Sözleşmelere pandemi etkisi

Koronavirüs pandemisi mücibr neden sayıldığından, eğer taraflar sözleşmede mücbir sebep durumunu kararlaştıramazlarsa, borçlu aşırı ifa güçlüğü hükümleri çerçevesinde sözleşmeyi uyarlama; bu mümkün görülmüyorsa dönme hakkına da sahip.  

Pandeminin başlamasının ardından imzalanan kira sözleşmelerinde, öngörülmeme durumundan bahsedilemeyeceğinden aşırı ifa güçsüzlüğü hükümlerinden yararlanılamıyor. 

Kira sözleşmesi imzalayacaklar dikkat!

Şartlar açık şekilde belirlenmeli 

Kira kontratının koşullarının açık ve net bir şekilde belirtilmesi gerekir. Örneğin, kira tutarının ne kadar olduğu, net mi brüt mü olduğu, kira ödemelerinin hangi tarihte, hangi banka hesabına ödeneceği, kira artışlarının ne zaman ve neye göre gerçekleştirileceği, mülkle beraber hangi eşyaların kiracıya verildiği, mülkün hangi şartlarda kiracıya verileceği, evin ne amaçla kim tarafından kullanılacağı, alt kira – kısmen başkasına kiralama gibi haklarının olup olmadığı, depozito alınacaksa depozito tutarının ne olduğu, depozito şeklinde alınan meblağın ne şekilde saklanacağı, hangi şartlarda depozito meblağının mülk sahibi tarafından kullanılabileceği, kiracının tadilat ve düzenleme hakkına sahiplik durumu, kiracının ne şartlarda evi mülk sahibine teslim edeceği gibi detaylar kira sözleşmesinde belirtilmeli. 

Ağustos 2021 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön