28 / 03 / 2024

Konut satış kampanyalarında dikkat edilmesi gerekenler!

Konut satış kampanyalarında dikkat edilmesi gerekenler!

Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Direktörü Soner Keleş, konut satış kampanyalarında dikkat edilmesi gerekenleri yazdı...



Gayrimenkul sektöründe konut satış kampanyaları, satışları ve pazar payını artırmak, markaların imajını ve saygınlığını güçlendirmek için yapılan, genellikle kısa dönemli ve süreli faaliyetlerdir. Kampanya, tüketiciyi bir proje ya da markaya yönlendiren ve teşvik eden bir etken olarak da görülebilir. Günümüzde, gayrimenkul sektöründe hemen her marka kendine özgü veya birbirine taklit eden kampanyalar ile satış yapıyor. Hatta bazı firmalar neredeyse her dönem bir kampanya düzenliyor. 

 

Bu noktada konut alıcılarının belirledikleri lokasyonda kendi bütçe ve ödeme imkânlarına uygun olan en doğru kampanyayı seçmesi önem taşıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta yapılan tüm satış kampanyalarının maliyetinin satış fiyatının içerisinde ne kadarının yer aldığıdır!  

 

Gayrimenkul sektöründe rekabet arttıkça her geçen gün firmaların daha agresif ve tüketici lehine daha cazip satış kampanyalarına yöneldiği görülmektedir. 

 

En Çok Talep Gören Kampanyalar?  

Firmalar tarafından en çok yapılan satış kampanyaları peşin alımlarda %15 e varan indirim, sıfır peşinat, 60 ay sıfır faiz, banka kredili 20 yıl vadeli, %10 peşinatlı, ara ödemeli, taksit ötelemeli, banka kredisiz firma vadeli, tefe/tüfe oranına göre vadeli, teslimde peşinat ödemeli, teslimde kredi kullanmalı, düşük faizli, kira garantili ve yatırımın teslimde kazandırma garantili olarak sıralayabiliriz.  

 

 

Bu kampanyalar içerisinde en çok yüksek peşinat indirimli ve uzun vadeli düşük faizli ödeme planları tercih edilmektedir. Emlak Konut GYO’nun sektörün önde gelen markaları ile geçmişte yaptığı tarihi kampanyalarda da görüldüğü üzere peşinatsız veya ara ödemeli düşük peşinatlar ile uygun faizli 20 yıla varan taksitli satış kampanyaları ile konut alıcıları harekete geçmiştir.   

 

Dikkat Edilmesi Gerekenler?  

Konut alıcılarının mevcut satış kampanyalarında en çok dikkat etmesi gereken noktalar; satın alacakları loklasyondaki pazar analizini doğru yaparak bölgenin rayiç fiyatlarını doğru tespit etmelidirler. Firmaların peşin satışlarda yaptıkları yüksek indirimler ile fiyatların gerçekten cazip hale gelip-gelmediğini anlamaları gerekmektedir. Diğer taraftan düşük faizli uzun vadeli banka konut kredisi imkânı sunan satış kampanyalarında firmalar müşterilerine daha düşük faizli konut kredisi kullandırabilmek için bankalara komisyon ödemektedirler. Bu ödenen komisyon maliyetinin de satış fiyatının üzerine eklenip-eklenmediğine dikkat edilmelidir.  

 

Özetle yapılan ve sunulan tüm satış kampanyalarının firmalara bir maliyetinin olduğu ve bu maliyetlerinde satış fiyatı içerisinde yer alabileceği unutulmamalıdır.  Konut satın alırken her zaman için peşin satış fiyatı ile uzun vadeli özel ödeme planı içeren satış kampanya fiyatı arasındaki farka dikkat edilmelidir. Bu iki fiyat arasındaki fark firmanın satış kampanya maliyetini ve sizin bu kampanyalı ödeme planı için cebinizden ne kadar daha fazla para çıkacağını ifade etmektedir.   

 

Soner KELEŞ 

Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Direktörü 

 


Geri Dön