20 / 04 / 2024

Konut satışında haksız fiyat artışına ceza uygulaması!

Konut satışında haksız fiyat artışına ceza uygulaması!

Konut satışlarındaki haksız fiyat artışları için yeni düzenlenme yapıldı. Fahiş fiyatla konut satanlara 100 bin TL'ye kadar para cezası uygulanabiliyor. Konut kredisi faiz oranlarındaki indirimle birlikte konut fiyatları da tavan yaptı. Peki bu konuda vatandaşların hakkı nedir?



Konut kredisi faiz oranlarındaki indirimle birlikte konut almak için uzun süredir bekleyen vatandaşlar için fırsat oluştu. Konut almayı erteleyen veya yeni evlenen çiftler düşük faiz oranlarından faydalanarak konut sahibi olmaya karar verdiler.

Haber Kredi'de yer alan habere göre; kredi oranlarının bu kadar düşmesi ise emlakçılar ve ev sahipleri tarafından fırsat bilindi ve haksız yere fiyat artışı yaptılar. 

Emlak fırsatçılarının fiyatlrı artırması ise konut taleplerini geri çevirdi. Fahiş fiyatlardan şikayetçi olan vatandaşlar bu konuda neler yapılabileceğini araştırıyor.

Vatandaşlarım bu zamma itiraz hakkı var mı? Varsa nerelere şikâyet edilir?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasıyla 1 Haziran'dan itibaren ülke genelinde normalleşme sürecine geçiş başlatıldı. Bu kapsamda ekonomiye destek içinse çeşitli ekonomik destek paketleri yürürlüğe alındı. Bunlardan biri kamu bankaları tarafından başlatılan uygun faizli konut kredisiydi. Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank tarafından sürdürülen kampanyalar sonucunda vatandaşlar ilk yıl faizsiz ve ödemesiz olarak 0 el ev almak isteyenlere yüzde 0,64 ikinci el almak isteyenlere ise yüzde 0,69 faiz oranları ile konut kredisi kullandırılıyor. 

KREDİ FAİZLERİ DÜŞTÜ, EV FİYATLARI FIRLADI!

Konut kredilerinden bu uygun fırsat ile birlikte ev almak için bekleyen vatandaşlar hareke geçti. Yüzler güldü fakat bu sefer de konut fiyatları rekor şekilde arttı. Yapılan zamlar sonrasında da ise piyasalarda haksız bir rekabet meydana geldi. 

Konut satışında haksız fiyat artışına ceza uygulaması!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, talebin olduğu yerde fiyatın yükselmesinin normal olduğuna ama buradaki artışın tamamen fırsatçılık olduğuna dikkat çekti ve konut sahibi olmak isteyen vatandaşı olumsuz şekilde etkilediğine, vatandaşın konut kredisinden kazanacağına bu şekilde almanın doğru olmadığına vurgu yaptı. Aşa, krediler açıklandığında yüzde 10 artan evlerin şimdi yüzde 25 arttığını belirterek zamlara tepki gösterdi. 

ARTAN EV FİYATLARI NEREYE ŞİKAYET EDİLECEK?

Eğer vatandaş isterse yükselen konut fiyatlarını şikâyet edebilir, şikayetler Alo Ticaret Bakanlığı hat numarası 175'ten alınıyor. Yine Kamu Denetçiliği Kurumu üzerinden de şikayet edebilirler. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, yoğun zam yapan konut sahiplerinin 100 bin Türk TL'ye kadar ceza alabileceği açıkladı. 

EV SAHİPLERİNE 100 BİN LİRAYA KADAR PARA CEZASI VERİLEBİLİR! 

Girdi fiyatlarında yüksek artış olmadan artırılan fiyatlar ise 2018 yılından bu yana “haksız fiyat artışı” olarak belirtilmekte. Kanunen ise vatandaşlara 100 bin Türk TL ceza uygulanabiliyor. 

Zamlı evler 1.5 aydır alıcı bekliyor!


Geri Dön