25 / 04 / 2024

Zamlı evler 1.5 aydır alıcı bekliyor!

Zamlı evler 1.5 aydır alıcı bekliyor!

Konut kredisi faizlerindeki indirimi fırsat bilen bazı ev sahibi ve inşaatçılar fiyatlara zam yaptı. Fakat İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa'ya göre, Ağustos'ta talep düşecek ve evini satamayanlar mecbur fiyatları indirecek...



1 Haziran-10 Temmuz aralığında kullanılan konut kredisi 35 milyar TL'yi aştı. Sektör temsilcilerine göre ulaşılan bu kredi hacmi Temmuz'da da yeni bir satış rekorunun kırılacağının habercisi. Akşam'da yer alan habere göre; ancak Ağustos'ta satış rakamı düşmeye başlayacak ve şişirilen fiyatlar da düşecek. Fiyatlara ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, fiyatlarda henüz geriye doğru gidişin olmadığını fakat bu konuda beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Aşa “Evini satamayan kişi mecbur fiyatı indirecek. Türkiye’de konut almak isteyen milyonlar var. Bu kesim uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla konut almayı sürdürecek” diye konuştu. 

AĞUSTOS'TA DÜŞER

Aşa, düşük oranlı konut kredisi faizleri kampanyaları sayesinde Haziran'da konuta başlayan ilginin sürdüğünü dile getirerek, temmuzda hazirandaki hareketliliğin sürdüğünü söyledi. Temmuz'da konut satış istatistiklerinde Haziran rakamlarının aşılabileceğine dikkat çeken Aşa, “Ancak ağustosla birlikte azalmaya başlayacağını düşünüyorum. Bunun en büyük sebebi fırsatçı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketleri. Fiyatları aşırı artırmaları ve gerçek değerinin çok üstünde bedel istemeleri konutun satılmamasına neden oluyor. Ev arayan kişi de bu yüzden vazgeçiyor” diye konuştu. Aşa, başlangıçtaki aşırı ilginin başvuran herkesin kredi alamaması sebebiyle de azaldığını belirterek, şu anda gerçek alıcıların konut için arayışını devam ettirdiğini kaydetti. 

27 BİN KİŞİ ZAM YAPTI

Konut fiyatları 1 Haziran’da devreye giren kredi kampanyası sonrası artmıştı. Bu konuda Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) bir arıştırma yapmış 27 bin mal sahibinin zam yaptığını açıklamıştı. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan “Bu dönem fiyat artırmak için fırsat görülmekten ziyade elden çıkarmak için bir fırsat olarak görülmeli” diye konuşmuştu. 

ZAMLI EVLER 1.5 AYDIR ALICI BEKLİYOR!

1 Haziran’da yürürlüğe alınan ucuz kredisi kampanyası sonrası bir gecede fiyatlara yüzde 30 zam yapıldı. Fakat 1.5 ay geçmesine rağmen internette birçok konut ‘zamlı fiyatla’ satılmaya devam ediyor. 

Zamlı evler 1.5 aydır alıcı bekliyor!

Son 1.5 ayda evini satamayan bazı satıcılar fiyatları düşürmeye başladı. 

Zamlı evler 1.5 aydır alıcı bekliyor!

40 GÜNDE 35 MİLYAR LİRALIK KONUT KREDİSİ KULLANDIK

Konut sektöründe kamu bankalarının düşük maliyetli destekleri etkisini göstermeyi sürdürürken, ülke genelinde yaklaşık 1,5 ayda kullanılan konut kredi tutarında rekor kırıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2018 yılı sonunda 188.5 milyar TL olan konut kredileri bakiyesi, 2019 sonunda 10.2 milyar TL artış göstererek 198,7 milyar TL'ye çıktı. Yılın ilk çeyreğinde konut kredileri 12.3 milyar TL'lik artışla 211 milyar TL'ye yükseldi. Yılın ikinci çeyreğinde ise konut kredileri 19,9 milyar artış göstererke 230.9 milyar TL oldu. 

1 Haziran-10 Temmuz itibarıyla konut kredi bakiyesinde 35 milyar TL ile tüm zamanların en yüksek artışı kaydedildi. Konut kredi bakiyesi 10 Temmuz itibarıyla 246 milyar TL'ye çıktı. Yıl başından bu yana konut kredi bakiyesi de 47.6 milyar TL arttı. 

Ev almak için şu an doğru zaman!

Konut fiyatları fırlayacak!


Geri Dön