19 / 04 / 2024

Evergrande batarsa 1,5 milyon konut alıcısı olumsuz etkilenir!

Evergrande batarsa 1,5 milyon konut alıcısı olumsuz etkilenir!

Çinli gayrimenkul devi Evergrande'nin batma riski var mı? Uzmanlar konuya ilişkin ne diyor? Evergrande’nin batması halinde konutlarının bitirilmesini bekleyen 1,5 milyon alıcının olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor.



Nakit darboğazında olan Çinli dev gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande Group’ta iki tahvil kuponu sahibi, şirketin iç piyasadaki yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla çabalasa da, dün vadesi biten tahvil faizi kuponunun son ödeme tarihini kaçırdığına ve bir hafta içinde ikinci kez offshore borçlarını ödeyemediğine dikakt çekti. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; borcu 305 milyar dolara ulaşan şirket, geçen hafta Perşembe günü 83.5 milyon dolar bedelindeki kupon ödemesininin son tarihini kaçırmasının ardından, dün Mart 2024 vadeli 47.5 milyon dolar değerli kupon ödemesini de gerçekleştiremedi. 

Konuya yakın ve konunun hassasiyeti sebebiyle kimliğini belirtmeyen bazı offshore yatırımcılar, dün faiz ödemelerinin yapılmadığına ve şirket tarafından kendileriyle iletişime geçilmediğine vurgu yaptı. 

Evergrande batarsa 1,5 milyon konut alıcısı olumsuz etkilenir!

VARLIK YÖNETİM ŞİRKETİNE SATMAYI PLANLIYOR

Evergrande dün Shengjing Bank Co Ltd’de sahip olduğu 9,99 milyar yuan (1,5 milyar dolar) değerine sahip hissesinin devlete ait bir varlık yönetimi şirketine satışının planlandığını duyurdu.

Çin’in GSYİH’sının yüzde 2’sine eşdeğer yükümlülükleri olan Evergrande, mali sıkıntılarının sektör geneline yayılabileceği ve dünyayı da etkileyebileceği endişelerini artmıştı. Fakat endişeler, Çin merkez bankası tarafından (PBoC) internet sitesi üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada konut piyasasındaki krizden etkilenen tüketicileri koruma sözü vermesiyle az da olsa yatışmaya neden oldu. 

MİLYONLARCA KİŞİ ETKİLENEBİLİR

Evergrande’nin batması halinde Çinli veya yabancı borç verenlerin dışında konutlarının bitirilmesini bekleyen 1,5 milyon alıcı olumsuz etkilenebilir.

Evergrande krizi piyasaları nasıl etkileyecek?

Evergrande, Guangdong'da 20 konut projesinin inşaatına yeniden başladı!

 


Geri Dön