20 / 04 / 2024

Konut satışları 2019'u yakalayacak!

Konut satışları 2019'u yakalayacak!

Konut sektörü durgun günlerden sonra pandemi döneminde kamu bankalarınca düzenlenen faiz kampanyası sayesinde hareketlendi. Arayışları artıran kampanya ile konut satışlarında geçen yılki seviyenin yakalanması planlanıyor.



Gayrimenkul sektöründe konut kredisi faizleri yüzde 0,64'lük oran ile tarihinin en düşük seviyesinde. Bir yıl ödemesiz dönemin de eklendiği kampanya ev sahibi olmak isteyenler için büyük bir fırsat yarattı. Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konut sektörünü ve gelecek beklentilerini değerlendirdi.

1- Kamu bankalarının başlattığı faiz kampanyası piyasalara nasıl yansıdı? Konut satışları geçen yılın seviyelerine ulaşır mı?
Faiz kampanyası gerçekten de çok avantajlı. Konut kredisi faiz oranları ilk el satışlar için yüzde 0,64 seviyesinde ki böyle bir oran daha önce ülkemizde hiç olmadı. İlk el konut alıyorsanız yıllık faiz maliyetiniz yüzde 8'lerde. İkinci elde ise yüzde 0,74 oranından kredi kullanma imkanınız var ki bu oranda dahi yıllık faiz maliyetiniz yüzde 9,3. Enflasyon oranının altında bir rakamla borçlanıyorsunuz. İkinci güçlü yanı, daha önce hiç görmediğimiz bir yıl ödemesiz bir dönem olması. Bu çok önemli iki güçlü etken bir de mevduat faizlerinin çok düştüğü bir döneme denk gelince en çok konuta yaradı. Bu dönemde yapılan konut alımlarının ilk defa yüzde 53'ü ipotekli satış oldu. Bu oran daha önce en fazla yüzde 45'e çıkmıştı. Haziran ayındaki satışların yarıdan fazlasının ipotekli satış olması bu kampanyanın başarısının göstergesi. Temmuzda haziran ayındaki hareketlilik bir miktar geri gelse de hala rakamlar ülke ortalamasının üzerinde. Geçen yılki satış adetleri pandemiye rağmen yakalanabilir gibi görünüyor.

2- Konut fiyatları önümüzdeki dönemde artar mı?
Eylül 2017'den beri reel olarak konut fiyatlarının artmadığı bir dönemden geçtik. Fiyatların artmadığı dönemde inşaat maliyetleri arttığı için ilk talep yönlü hareket de fiyat artışıyla geldi. Kampanyanın bu şekilde devam etmesi halinde fiyat artışlarını daha çok konuşuruz.

3- Yeni konut modeli ne olacak?
Büyük kalabalık sitelerden butik ve daha insan ölçeğinde sitelere geçiş, oda sayılarında ofis amaçlı kullanıma da uygun revizyonlar, olabiliyorsa bahçeli, balkonlu, az katlı, nefes alınabilir alanli evler 'yeni ideal ev modeli' olacaktır.

4- Sizce yeni proje üretme iştahı ne zaman artar?
Haziran ayındaki kampanya bence bu iştahı artırdı. Elinde fizibilitesi yapılmış, ruhsat almaya hazır arsası olan konut geliştiricilerinin bu yıl içinde ruhsat almaları sürpriz olmaz. Bu noktadaki en kritik unsur bu kampanyanın ne kadar süreceği olacak.

5- Pandemi sonrası kırsala taşınmaların artması bekleniyor. Buna katılıyor musunuz?
Kırsal meselesi çok yeni değil. İstanbul'a baktığımızda 2015-2018 yılları arasında kentten çıkan kente gelenden fazlaydı. Bu taşınmalar kırsalda tarımla uğraşmaktan ziyade küçük bir yerde kasaba hayatı yaşama trendi. Balıkesir, Çanakkale, Aydın, Antalya, Muğla ve  İzmir  gibi tatil yöreleri tercih edildi. 'Uzaktan çalışma modeli' hayatımıza girmişken tarım ile kırsalı birleştiren projeler ülkemizde de gündeme gelebilir. İstanbul'a yakın, kentin çeperlerindeki çok geniş arsa alanlarında yakın gelecekte bu şekilde konut projeleri geliştirilebilir.

6- Dar gelirli gruplara yönelik proje sayısında artış olur mu?
Olması çok önemli ve gerekli. Deprem ülkesi olmamız, eski ve kalitesiz yapı stoğu gibi çok önemli konularımız var. Özel sektörün bu alana yatırım yapması, arsa maliyetlerinin yüksekliği yüzünden çok mümkün görünmüyor. Buna son iki yılda inşaat maliyetlerindeki artış da eklenince sanki burası daha çok kamu tarafının aktif olacağı bir alan gibi görünüyor.

2020'nin ilk yarısında konut satışları yüzde 209,7 arttı!

Konut kredisinde faizler düştü, şartlar esnedi!


Geri Dön