25 / 04 / 2024

Konut satışları faiz indirimleriyle canlanacak!

Konut satışları faiz indirimleriyle canlanacak!

Kamu bankaları tarafından başlatılan Türkiye tarihinin en düşük konut kredisi faiz indirimi hamlesiyle vatandaş 12 ay ödeme yapmadan konut sahibi olunabilecek. 



Kamu bankaları, normalleşme sürecine geçiş için konut sektörüne yönelik dev bir adım daha attı. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre, konut piyasasına doping etkisi yapacak paket kapsamında birinci el, sıfır ya da ikinci el konut alımlarında düşük faiz oranı ve 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile finansman imkânı sağlanıyor.

VADE 15 YILA ÇIKTI


İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de krediye konu olacak evler için 750 bin lira, diğer şehirler için ise en fazla 500 bin liraya kadar kredi kullanılabilecek. Kredi kullanımlarında yüzde 10'dan başlayan, düşük öz kaynak ve peşinat oranı da uygulanacak. Sıfır, birinci el konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 seneye kadar vade ve aylık yüzde 0.64 faiz oranı ile finansman sağlanacak. İkinci el konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, azami 15 sene  vade ve aylık yüzde 0.74 faiz oranı ile finansman imkânı sunuluyor.

ÖRNEK ÖDEME TABLOSU


Konut kredisi başvuruları dört kamu bankasının şubelerinden gerçekleştirilebilecek. Örnek ödeme tablolarına göre 180 ay vadeli 100 bin TL'lik kredide 12 ay geri ödemesiz dönem tercih edildiğinde toplam 171 bin 184 TL geri ödenecek. Eşit taksit tercih edilirse geri ödeme 168 bin 709 TL olacak. İkinci el konut için de 100 bin TL'lik kredide 12 ay ödemesiz dönemde 183 bin 925 lira, eşit taksitli kredide ise 181 bin 285 TL ödenecek.

TARİHİN EN DÜŞÜK KONUT KREDİSİ HAMLESİ


KONUT kredi paketi kapsamında sıfır evler için uygulanacak aylık yüzde 0.64 faiz oranı, bir dönüm noktasına işaret ediyor. Mayıs 2013 tarihinde konut kredi faiz oranlarında görülen yüzde 0,69'un da altına inen bu oran, tarihin en düşük konut kredi faizi olarak da kayıtlara geçiyor. Konut kredisi başvuruları kamu bankaları şubelerinden yapılıyor. İnşaat firmaları, kamu bankaları öncülüğünde başlatılan indirim hamlesine özel bankaların da destek vermesiyle, konut satışlarının canlanacağını ve senenin  ikinci yarısında ekonomik aktivite de önemli iyileşmelerin yaşanacağını belirtti.

0.64 faizli konut kredisine nasıl başvurulur?


Geri Dön