18 / 04 / 2024

Konut satışları yüksek faizden etkilenmedi!

Konut satışları yüksek faizden etkilenmedi!

Türkiye'de konut satışları, kredi faizlerindeki yükselişe rağmen 11 aylık dönemde geçen yıla oranla yüzde 10 arttı. Konut kredi faizlerinin zaman zaman yüzde 1,30'lara yaklaştığı 2014'ün 11 ayında 684 bin konut el değiştirdi...



TÜİK' in açıkladığı konut satış istatistiklerini değerlendiren Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, 2014'ün ilk aylarında konut kredisinde faizlerin yüzde 1,30'lara geldiğini bu nedenle yılın ilk çeyreğinde konut satışlarında bir durağanlık yaşandığını belirtti. 


Sektör önümüzdeki 20 yıl cazibesini koruyacak


Taylan, marttaki yerel seçimlerden sonra faizlerde aşağı yönlü bir hareketin başladığını, 10 Ağutos'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra da konu kredi faizlerinin yüzde 0,90 seviyelerine geri döndüğünü anımsatarak, "Satışlar, siyasi istikrar devam ettiği sürece artmaya devam edecektir. Ben önümüzdeki 20 yıl daha Türkiye'de gayrimenkul sektörünün cazibesini koruyacağını düşünüyorum" dedi. Kredi faizlerindeki artışlarla, konut fiyatlarının arttığına işaret eden Taylan, faizdeki ve fiyatlardaki artışa rağmen konut satışlarının artmasını şöyle açıkladı:


Arapların ilgisi yoğun


"Faizdeki, fiyatlardaki bu artışa rağmen vatandaşların ev sahibi olma isteği ve yabancıların Türkiye'de konuta yatırım yapması bu artışta etkili oldu. Artık yabancıların aldığı konutlar Antalya ve istanbul ile sınırlı kalmadı Trabzon, Yalova, Aydın ve Bursa'ya da yayıldı. 


Özellik Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi körfez ülkelerinin buraya ilgisi yoğun. Suriyelilerin de bu artışta önemli rolü var. Çünkü ülkemizde 1,5-2 milyon Suriyeli var ve bunlarda imkanı olan gayrimenkul alıyor." Taylan, Türkiye'de ev sahibi olmayan nüfusun, toplam nüfusun yüzde 30'u civarında olduğunu dile getirerek, "Bu yüzden ev sahibi olma konusunda ciddi bir talep var. Ayrıca insanlar gayrimenkulu önemli bir yatırım aracı olarak görmeye başladı. Altın ve dövizdeki dalgalanmalar, borsadaki risk insanları gayrimenkule yatırım yapmaya yöneltti" ifadesini kullandı. 


Ticari Hayat


Geri Dön