26 / 04 / 2024

Konut satışlarında KDV için Danıştay'dan şok karar!

Konut satışlarında KDV için Danıştay'dan şok karar!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde konut satışlarındaki kdv ve ankastre detayını kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun 'Danıştay’dan müteahhitlere ankastre şoku' başlıklı yazısı...



Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü konut satışlarındaki kdv ve ankastre detayını kaleme aldığı yazısına şu ifadeleri kullanarak başladı:

"Son zamanlarda yapılan düzenlemeler, çıkarılan Tebliğler ve Danıştay tarafından verilen kararlar hemen herkesi şok ediyor. Sık yaşanmaya başlayan bu şoklar insanlara artık normal geliyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde enflasyon muhasebesinin uygulanmasını bekleyenler 7352 sayılı Kanunla yapılan erteleme nedeniyle büyük bir şok yaşadılar. Yine, döviz ve altınlarını kur korumalı TL mevduat ve katılma hesabına dönüştüren şirketlere getirilen kurumlar vergisi istisnaları da, kamuoyunun belli bir kısmında büyük bir şoka ve tartışmaya neden oldu. Danıştay’ın taşınmaz satışlarının iş yeri mi konut mu olduğuna tapu kayıtlarına bakılarak karar verilmesi gerektiğine ilişkin kararı da, hem Maliye’yi hem de müteahhitleri şok etti. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Görünen o ki, bu şoklar daha da devam edecek."

Danıştay'ın son olarak verdiği bir karar ile müteahhitleri şok ettiğini belirten Abdullah Tolu, yazısını şu şekilde sürdürdü:

Konut satışlarında KDV için Danıştay dan şok karar!

Müteahhitleri şok eden karar ne ile ilgili?

Danıştay’ın müteahhitleri şok eden kararı, teslimleri yüzde 1 veya 8 KDV’ye tabi olan konutlarla beraber teslim edilen ocak, fırın, mikrodalga, buzdolabı, bulaşık makinesi, davlumbaz gibi ankastre ürünlerin tabi olacağı KDV oranı ile ilgili. Yani, bu ürünler beraber teslim edildiği konutlar gibi yüzde 1 veya 8 mi, yoksa yüzde 18 KDV’ye mi tabi olacak?

Ankastre ürünler neden satılan konutla beraber veriliyor?

Aslında bu bir pazarlama ve satış yöntemi.

Günümüzde işletmeler iktisadi faaliyetlerini genişletme, rakip işletmelerle rekabet edebilme, üretim veya satışını yaptıkları mallara olan talebi koruma veya artırma amacıyla çeşitli satış ve pazarlama yöntemlerini kullanıyorlar. Pazarlama ve satış yöntemlerine her sektörde olduğu gibi, konut sektöründe de yaygın olarak başvuruluyor. Konut sektöründe kullanılan pazarlama ve satış yöntemlerinden birisi de, inşa edilen konutların boş olarak değil de, çeşitli ankastre ürünler konularak doğrudan oturulmaya hazır durumda satılması. Son yıllarda gerçekleştirilen konut satışlarının büyük bir kısmı da bu şekilde yani ankastre ürünlü olarak yapılıyor.


Geri Dön