25 / 04 / 2024

Konut satışlarında senet ve banka kredisi kullanımı arttı mı?

Konut satışlarında senet ve banka kredisi kullanımı arttı mı?

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Aralık 2019 sonuçları açıklandı. Peki konut satışlarında senet ve banka kredisi kullanımı arttı mı?




Merakla beklenen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Aralık 2019 sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre, fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 0.58, geçen senenin aynı dönemine göre ise yüzde 2.94 oranında arttı. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 8’inin yabancılara yapıldığı Aralık 2019'da stok erime hızı yüzde 6.03 oranında gerçekleşti.

Konut satışlarında senet ve banka kredisi kullanımı arttı mı?
GYODER Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin açıklanan sonuçlarla ilgili olarak,  “Yeni konutlarda stok erime hızının arttığı yılın son ayında, ödeme yöntemlerini incelediğimizde, banka kredisi ve senet kullanımının bir önceki aya göre yükseldiğini görüyoruz. Faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı yükselmeye devam edecektir” şeklinde konuştu. konuştu.

Konut satışlarında senet ve banka kredisi kullanımı arttı mı?
REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Aralık ayı sonuçlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:  “Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.58, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.94 oranında artış gerçekleşti. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, Kasım ayına göre Aralık ayında banka kredisi kullanımında yüzde 6 oranında artış gözlendi. Markalı konut projeleri kapsamında stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde, Aralık ayında stoklarda adet bazında yüzde 6.03 oranında erime gözlendi ve stok erime hızı 6 aylık ortalamanın (yüzde 3.92) 2.11 puan üstünde gerçekleşti.”

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 0.58, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.94 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010'un Ocak ayına göre ise yüzde 89.20 oranında nominal artış oldu.


1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1’de artış

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Aralık ayında bir önceki aya göre 1 oda 1 salonlarda yüzde 0.16, 2 oda 1 salonlarda yüzde 0.10, 3 oda 1 salonlarda yüzde 0.21 ve 4 oda 1 salon konut tipinde yüzde 0.12 oranında nominal artış yaşandı.

Senet ve banka kredisi kullanımında artış

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranlarına bakıldığında, Aralık ayında peşinat kullanımının yüzde 53, banka kredisi kullanımının yüzde 17 ve senet kullanım oranının yüzde 30 seviyesinde olduğu gözlemlendi. Kasım ayında ise peşinat kullanımı yüzde 55, banka kredisi kullanımı yüzde 16, senet kullanımı ise yüzde 29, oranında gerçekleşmişti.

 

2019'da kaç ipotekli konut satıldı?

2019'da yabancıya kaç konut satıldı?

2019 yılında 1.3 milyon konut satıldı!


Geri Dön