23 / 04 / 2024

Konut satışlarındaki artış sürecek!

Konut satışlarındaki artış sürecek!

Halk GYO Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin yaptığı açıklamada "Türkiye gayrimenkul sektörü, gayrisafi milli hasıla içinde önemli bir yere sahiptir" dedi. Yetgün konut satışlarındaki artışın devam edeceğini dile getirdi.




Halk GYO Genel Müdürü Dr. Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektörüne dair değerlendirmelerini ve Halk GYO’nun hayata geçirdiği prestijli projeleri mercek altına aldı.



■ Gayrimenkul sektörünün güncel konjonktürünü nasıl değerlendiriyorsunuz?


Türkiye gayrimenkul sektörü, gayrisafi milli hasıla içinde önemli bir yere sahiptir. Sektörün segment ayırt etmeden inşaat, pazarlama, satış sonrası hizmetler, ikinci el piyasası ve tüm bu süreçlerdeki istihdam, malzeme kullanımı ve ticari ilişkileri göz önüne alındığında ülkemiz ekonomisindeki lokomotif etkisini göz ardı etmek mümkün değildir. İnşaat sektörü 2016 yılının ilk çeyreğinde ikinci çeyreğinde %157, üçüncü çeyreğinde ise %ı.4 oranında büyüdü. Üçüncü çeyrekte büyüme hızında görülen yavaşlamanın genel ekonomik trend içerisinde oluştuğu ve sektöre özel bir duruma işaret etmediği görülmektedir.


Sektörü konut piyasası açısından incelediğimizde, şirketimizin de dahil olduğu konut satış kampanyaları, konut kredisi faiz oranlarında yapılan indirimler, bankalar tarafından konut kredilendirmelerinde oranın %80'e yükseltilmesi ve sektördeki sermaye piyasası araçlarının çeşitlendirilmesi için yapılan düzenlemelerin olumlu katkıları oldu. Bu olumlu katkılar ile 2016 yılında Türkiye genelinde konut satışlan; bir önceki yıla göre %4 artış göstererek 1.3 milyon TL rakamını aşmıştır. Dönem içinde konut fiyat artış hızının enflasyonun üzerinde seyretmesi, talebin hala yoğun olduğunu ve sektöre dair beklentilerin olumlu yönde seyrettiğini vurgulamaktadır. Bu sebeple 2017 yılının konut segmenti açısından 2016 yılma kıyasla daha iyi geçeceğini, 2016’da gözlemlenen konut satışlarındaki artışın gelecek yıl da devam edeceğini öngörüyoruz.


■ Peki ofis piyasasına nasıl bir atmosfer hakim?


İstanbul’daki A sınıfı ofis stoğu 4.7 milyon m2’ye yükselmiş durumda. 2020 yılında İstanbul toplam ofis stoğunun 6.9 milyon m2 olması öngörülüyor ki bu büyüklüğe en önemli katkı, şirketimizin de en büyük paydaşlarından biri olduğu, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde-ki ofis arzından gelecek. IFM dahilindeki 46 ve 34 katlı iki kule ve 8 katlı üç binadan oluşan projemizin inşasına başlamış durumdayız. Ülkemizde yeni istihdam olanakları yaratılmasına ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacak, İstanbul'un ilk olarak bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olması vizyonu ile geliştirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi, şirketimizin en büyük önceliği konumundadır.


■ Halk GYO’nun mevcut projelerinden ve ileriye dönük yatırım planlarından bahseder misiniz?


Halk GYO, 2016 yılını tüm menfaat sahipleri açısından başarılı bir şekilde tamamladı. Ticari mülk ağırlıklı portföyünden elde ettiği düzenli gelirleri ile istikrarlı büyümesini sürdüren şirketimiz; aktif büyüklüğünü 1.9 milyar TL seviyelerine ulaştırdı ve yılı 107.7 milyon TL net kâr ile kapattı.


En büyük paydaşlarından biri olduğumuz İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi dahilinde yer alacak 46 ve 34 katlı iki kule ve 8 katlı üç binanın ana yüklenici seçim sürecini tamamladık ve inşaat sürecini başlattık. Ofis kulelerimizin ihtiyaç dahilindeki kısmının ana ortağımız Türkiye Halk Bankası A.Ş.’ne kiralanması yönünde iyi niyet sözleşmemiz mevcut. 2017 yılında projemizin hızla yükselişini görmek en büyük önceliğimiz olacak.


Halk GYO, yıl içerisinde yeni projelere de imza attı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştiraki Er Konut A.Ş. ile ortaklığa giderek, Erzurum Yakutiye bölgesinde konut projesine başladık. Böylece, İstanbul dışındaki ikinci, toplamda ise dördüncü konut projemizi de hayata geçirmiş olduk. "Şehrin Gözdesi" sloganıyla yükselen Şehristan Konutları projesinde 620 konut ve 13 ticari ünite bulunuyor. 2015 yılında Vakıf GYO işbirliği ile İstanbul Sancakte-pe'de hayata geçirdiğimiz 1.037 konutluk Bizimtepe Aydos projesinde ise satışlarımız yıl boyunca planlanan seviyelerin üzerinde devam etti. Satış ile inşaat faaliyetleri eş zamanlı yürüyen her iki projemizde teslimlerin 2018 yılında başlamasını planlıyoruz.


Hayatın başladığı "Referans Bakırköy” ve “Eskişehir Panorama Plus" konut projelerimizde ise satışlan büyük ölçüde tamamlarken, düzenli kira geliri elde ettiğimiz ticari mülk ağırlıklı portföyümüze; İstanbul Levent merkezli Park Dedeman Levent Otel ve Şekerpmar Projesi’ni ekledik ve portföy verimliliği stratejimiz dahilinde Salıpazan binamızın otele dönüştürülmesine yönelik adımları attık.


Ülkemiz ekonomisine fayda sağlamak ve ekonomik, çevresel, sosyal refah düzeyinin daha yukarıya taşınmasına hizmet etmek amacıyla 2017 yılım da, geçmiş yıllarda olduğu gibi yatırımcılarımızla paylaşabileceğimiz bir kârlılık ve büyüme düzeyi ile kapatmayı hedefliyor ve yatırım planlamalarımızı bu yönde yapıyoruz. 


Çevre Dostu Yeşil Binalar & GYO


Geri Dön