27 / 04 / 2024

Konut sektörü toparlanıyor!

Konut sektörü toparlanıyor!

Adana Ekspres gazetesi yazarı Feridun Arseven bugünkü yazısında konut satışlarında yukarı yönlü kıpırdama olduğunu yazdı. İşte Feridun Arseven'in o yazısı...




Adana Ekspres gazetesi yazarı Feridun Arseven bugünkü yazısında konut satışlarında yukarı yönlü kıpırdama olduğunu yazdı. İşte Feridun Arseven'in o yazısı...


Mayıs ayındaki son zirveden sonra sürekli düşüşe geçen konut satışları, Ağustos döneminde gerek bir önceki döneme ve gerekse bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, artışlar sergiledi.


Ağustos dönemine ilişkin olarak açıklanan konut satış verileri, sektörde yukarı yönlü bir hareketin olduğunu göstermektedir. Ağustos döneminde gerçekleşen toplam satışlar, diğer satışlar ve hatta ipotekli satışlar mayıs döneminde gerçekleşmiş olan  son zirveyi yakaladı.


Diğer taraftan 2015 yılı ağustos dönemi toplam konut satışlarına, ipotekli satışlara, diğer satışlara, ilk el satışlara ve hatta ikinci el satışlara kıyasla bu yılın aynı dönemindeki satışlar daha yukarıda gerçekleşti.


Bu gelişmeye 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında sektörü canlandırmak amaçlı olarak Emlak konut GYO’nun yüklenici firmaları da yanına alarak başlattığı satış kampanyasının etkili olduğunu söyleyebiliriz.


Söz konusu kampanya çerçevesinde; (1) bağımsız bölüm satış bedellerinin yüzde 20’sinin peşin istenmesi, (2) yüzde 10’luk tutarın ara ödeme olarak istenmesi, (3) kalan yüzde 70’lik kısmının TÜFE’ye göre ya da aylık yüzde 0,70 vade farkıyla 120 aya kadar taksitlendirme imkanlarının getirilmesi, (4) ayrıca TÜFE haziran 2017 dönemi sonuna kadar TÜFE’ye günleme yapılmayacağı gibi koşulların getirilmesi, vatandaş tarafından kabul gördü.


Dolayısıyla mayıs 2016 döneminden sonra yönünü aşağıya çevirmiş olan satışlar, temmuz döneminde yılın en dip seviyesine geriledikten sonra ağustos döneminde, yönünü yukarı çevirdi.


Özetle


Konut sektöründe mayıs dönemini takip eden aylarda gerçekleşen satışlardaki düşüşler, ağustosta durulmuş ve hatta yönünü yukarı çevirmiş görülmektedir.


15 Temmuz darbe girişi arkasından ülkede ortaya çıkan sıkıntılı ve fakat düzeltilme çabaların olabildiğince hızlandığı dönemde, sektör satışlarının artırılması amacıyla Emlak konut GYO tarafından başlatılan uygulamanın etkisiyle sektör, toparlanma eğilimine girdiğini işaret eden sinyaller vermektedir.


Ancak yabancılara satışlar, mart döneminde başladığı düşüş trendine devam etmektedir.



Konut sektörü toparlanıyor!


Feridun Arseven/Adana Ekspres



Geri Dön