26 / 04 / 2024

Konut üretici firmalar ve geçici site yönetimleri!

Konut üretici firmalar ve geçici site yönetimleri!

Konut projelerin üç temel ayağı; satış&pazarlama, inşaat, site yönetimleri... Site yönetimi, projenin ruhudur ve en son üflenir...



 Site yönetimi, projenin ruhudur ve en son üflenir... Kat mülkiyet kanununun 73. Maddesinde bahsedilen “Geçici Yönetim” genellikle yatırımcı ve müteahhit firma tarafından kurulmaktadır ki doğrusu da budur.


Site Yönetimi; 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu ve bu kanuna endeksli olarak hazırlanmış Yönetim Planı / bu kanunun atıf yaptığı diğer kanun ve yönetmelikler çerçevesinde atanmış veya seçilmiş , Yönetici/Yönetim Kurulları-Denetici/Denetim Kurulları,Kat Malikleri Genel Kurulları , Temsilciler Kuruları vb. Yönetim Organları üzerindentanımlı konu ve alanlarda, hukuki-mali-idari-sosyal boyutlu bir yapıda, personel-malzeme-eğitim-prosedür dörtgeninde; güvenlik-temizlik-teknik –idari işlerden oluşan dört temel hizmeti sakinler memnuniyeti ve emlak değerini artırıcı vizyonla idari ve saha hizmetlerini denk bütçe yaklaşımı ile mevzuatlar çerçevesinde , hakimin müdahalesine açık olarak gerçekleştirme sürecidir.


Firmanın, site yönetimleri yaklaşımı ve önceki projelerindeki site yönetimleri performansı; öncelikle satın alma kararını büyük yüzde ile vermiş refere müşteri sayısını ve potansiyel müşteri tercihlerini yakından etkilemektedir.Çünkü ve sonuçta ikamet etmek amacı ile mülk edinmek isteyen müşteriler konuttan ziyade yaşam alanı satın alma yaklaşımı içindedir. Yatırım için mülk edinecek müşteriler ise emlak değeri artışı beklentisi içindedir. O halde, geçici site yönetimi misyonu bu iki beklentiye yönelik oluşturulmalıdır.Bu misyon; “site sakinler memnuniyeti ve emlak değer artışı”, üzerine kurgulanmalıdır.



Nihat Dönmez


Geri Dön