23 / 04 / 2024

Konut yatırımı yapılmalı mı, yapılmamalı mı?

Konut yatırımı yapılmalı mı, yapılmamalı mı?

Konut kredisi faiz oranları son 20 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Konut alıcısı da satıcısı da faizlerden şikayetçi. İşte güncel konut kredisi faiz oranları...



Son zamanların gündem maddesi faizler...Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan verilere göre faizler son 20 ayın zirvesini gördü. Bu da konut alıcısını etkiledi. 

Bir rekor da bankalarda

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre faiz oranları artarken, bakaların da karı arttı. 2017 yılında 49,1 milyar TL net kâra ulaşan bankalar tüm zamanların en yüksek kâr seviyesine ulaşmış oldu.

Konut yatırımı yapılmalı mı, yapılmamalı mı?

Başvurular reddediliyor

Tüketiciler yüksek kira nedeniyle yine de bankalara başvuru yapıp konut kredisi ile ev almayı tercih ediyor. Ancak tüketiciler tarafından bankalara yapılan konut kredisi başvurularının üçte biri onaylanmıyor. Kredi verme oranının azalmasının yanı sıra verilen kredi tutarları da düşüşte...

Faiz oranları düşmeli

Konut sektörü temsilcileri faizlerin düşmesi gerektiği yorumunu yapıyor ve faizlerin yüksek olmasının konut satışlarını düşüreceğini ifade ediyor. 

Konuta yatırım yapılmalı mı?

Hangikredi.com CEO’su Yılmaz Sonışık konuyla ilgili görüşlerini paylaştı. Sonışık, "Öncelikle tüketicinin konut kredisini ne için almak istediği çok önemli. Yatırım için mi yoksa içinde yaşamak için mi sorusunun cevabı verilmeli" dedi. 

Sonışık, "Konut yatırımı yapılmalı, yapılmamalı mı?" sorusuna şu yanıtı verdi; "Cevap hayır gibi gözükse de tam tersine krizi fırsata çevirebilirsiniz. Gerçekten uygun fiyata alacağınız bir konut sizin için karlı bir yatırım olabilir. Bunun için gayrimenkul şirketlerinin ön satış kampanyalarını ve ikinci el piyasasını sürekli takip etmenizde, bölgelere göre konutların piyasa değerlerini analiz etmenizde ve doğru fırsatı bulduğunuzda hızlıca hareket etmenizde fayda var. Uygun şartlardaki konutu bulduktan sonra bankaların kredi faiz oranlarını hangikredi.com’dan takip ederek önümüzdeki ilk uygun fırsatta kredinizi yeniden yapılandırabilir ve mevcut yüksek faiz oranları sorununu, zaman içinde zararınızı asgariye indirerek aşabilirsiniz"

Peki yaşamak için bir konut aranıyorsa...

Sonışık, yatırım amaçlı olmayan, yaşamk için konut almak isteyen vatandaşlara şu önerilerde bulundu; "İçinde yaşamak için bir konut arıyorsanız da aynı mantık üzerinden ilerleyerek, uygun fiyata beğendiğiniz bir ev bulduğunuzda kredi tutarını mümkün oldukça düşük tutabilmeye odaklanmalısınız. Konut kredilerinde eksper değerinin yüzde 80’ine kadar kredi kullanabilirsiniz ancak kredi faiz oranlarının yüksek olduğu bu dönemde peşinat oranının yüksek tutularak mümkün oldukça az kredi kullanılması toplamda ödenecek faiz tutarını yani evin tüketiciye toplam maliyet tutarını azaltacaktır."

Konut alıcıları da hem konut kredisi faizlerinin yüksekliğinden, hem de konut fiyatlarının düşmemesinden şikayetçi.


Geri Dön