18 / 04 / 2024

Konutların yüzde 80'inde yalıtım yok!

Konutların yüzde 80'inde yalıtım yok!

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Türkiye'de yaklaşık 10 milyon civarında bina var. Bu 10 milyon civarında binanın yüzde 80'inde yalıtım yok veya çok kötü yalıtım uygulamaları var" dedi.



Bu yıl 35. yılını kutlayan ODE Yalıtım, kapasite artırımından şirket satın almaya kadar birçok yeni yatırım hayata geçirecek...

Sektörde 35 yıldır faaliyet gösteren ODE Yalıtım, yapı ve tesisat yalıtımı olmak üzere iki ana kategoride üretim sağlıyor. Ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi, bitümlü su yalıtım örtüleri, 151-ses-yangın yalıtımında kullanılan cam yünü ve elastomerik kauçuk köpüğü gibi tesisat yalıtım malzemelerinin üretimini yapıyor. Dünya'dan Aysel Yücel'in haberine göre; tesisat yalıtımında üç ürün grubunda da üretim yapan tek şirket olan ODE, teknik yalıtımda Avrupa'nın en büyük üç şirketinden biri konumunda. Türkiye genelinde 190 bayisi bulunan şirketin yurt dışında ise 140 bayi/distribütörü bulunuyor.

2020'yi 20 milyon liralık yatırımla kapatacak 

2020 yılı yatırım planlarını Kovid-19 şartlarına rağmen hayata geçirdiklerine dikkat çeken ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, bu kapsamda mayıs ayında Çorlu'daki membran tesislerinin modernizasyon yatırımını yaptıklarını, kauçuk üretiminde de kapasite artırımına gittiklerini belirtti. Aynı zamanda bir test laboratuvarının kurulduğunu ve Ar-Ge yatırımlarını hızlandırdıklarını vurguladı. Yine bu süreçte şirketin dijital dönüşüm açısından çok önemli bir yatırım olan ERP sistemi yenilediklerini belirten Turan, 2020 yılının toplamda yaklaşık 20 milyon TL'lik yatırımla kapatılacağının altını çizdi. 2021 yıl içinde ise Eskişehir'deki üretim kapasitesini geliştirmek için ilave yatırım yapılması amaçlanıyor. Bu yatırımlarla birlikte yaklaşık 150 kişiye de istihdam sunulacak.
Yeni hedef Güney Amerika Sektörün en önemli ihracatçılarından biri konumunda olan ODE Yalıtım’ın cirosunda ihracatın payı yüzde 40'a ulaşmış durumda. Şirket, 2023 yılında bu payı yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyor. Turan, şirket olarak sektörün toplam ihracatının yaklaşık yüzde 20'sini yaptıklarını belirtirken, yılın ilk yarısında Benin, Moğolistan, Etiyopya Malta ve Vietnam'ı da pazar ağına ekleyerek, ihracat yaptığı ülke sayısını altı kıtada toplamda 75'in üzerine taşıdıkları bilgisini de paylaştı. Turan, “MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika), Doğu Avrupa, Batı Avrupa ve CIS (Bağımsız Devletler Topluluğu) bölgelerindeki gücümüzü Güney Amerika pazarlarına da taşıyarak yalıtım sektöründe dünya markası olma hedefimize daha dayaklaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Turan, pandeminin yoğun yaşandığı ve bu çerçevede ciddi kısıtlamalar uygulayan ülkelerde bir daralma olmasına karşın ODE olarak bu yıl sonu hedeflerinin dolar bazında 2019 yılı cirosunu geçmek olduğuna dikkat çekti. 

Konutların yüzde 80'inde yalıtım yok 

İZODER'in son olarak açıkladığı 2018 verilerine göre, ısı ve su yalıtımını pazarının büyüklüğü 20 milyar TL'ye ulaştı. Aynı yıl dünya genelindeki yalıtım pazarı ise 52 milyar doları geçti, bu rakamın 2025'te 77 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Orhan Turan, "Yalıtım ürünlerinde firmaların üretim kapasite kullanım oranları yüzde 40 diyoruz ama yalıtım bilinci artmaya devam ettikçe bu kapasiteler yetmeyecek" diye konuştu. Turan, yalıtım bilinci konusunda şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye'de yaklaşık 10 milyon civarında bina var. Bu 10 milyon civarında binanın yüzde 80'inde yalıtım yok veya çok kötü yalıtım uygulamaları var. Bu binaların yalıtımlarının yapılmasıyla hem geleceğimizi koruyabilir hem de dışa bağımlı enerji tüketimimizi azaltabilir, toplum enerji faturasını yüzde 50 oranında aşağıya çekebilir. Böylece ekonomimize yılda yaklaşık 15 milyardolar katkı ile cari açığın düşürülmesine destek sağlayabiliriz. Bu bakış açısıyla tüm üretimimizi sürdürülebilirliği odağımıza alarak gerçekleştiriyor, yalıtım bilincinin gelişmesi için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. 


Geri Dön