16 / 04 / 2024

Konutta balon riski mi doğacak?

Konutta balon riski mi doğacak?

Konut satışlarının düşmesine rağmen fiyatların yükselmesi balon riskini artırıyor. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin ‘İnşaat Sektörü Analiz Raporu’na göre,ilk üç aylık döneminde yapı ruhsatı verilen daire sayısı artarken satışların gerilemesi kaygı verici.



Konut satışlarının düşmesine rağmen fiyatların yükselmesi balon riskini artırıyor. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin ‘İnşaat Sektörü Analiz Raporu’na göre, 2014’ün ilk üç aylık döneminde yapı ruhsatı verilen daire sayısındaki artış bir önceki yıla göre yüzde 71,5’lik bir orana yükselirken satışların yüzde 7,8 gerilemesi kaygı verici.


Türkiye’de satışların düşmesine rağmen konut fiyatlarının yükselmesi balon riskini artırıyor. Bu yılın ilk üç aylık döneminde yapı ruhsatı verilen daire sayısında bir önceki yıla göre yüzde 71,5’lik artış yaşandı. Konut satışında ise yüzde 7,8’lik gerileme görüldü. Yapı ruhsatında patlama yaşandığını fakat satışlarda gerileme olduğunu vurgulayan Türkiye Müteahhitler Birliği, balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.


Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) ‘İnşaat Sektörü Analiz Raporu’nda, konut sektöründe balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilmesinde ve gerekli önlemlerin ilgili tüm taraflarca alınmasında yarar görüldüğü belirtildi. Analize göre yapı ruhsatlarında patlama, satışlarda ise gerileme yaşanıyor. 2014’ün ilk üç aylık döneminde yapı ruhsatı verilen daire sayısındaki artış bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 71,5 gibi çok yüksek bir orana ulaştı. Sektördeki gelişmelerin yanı sıra küresel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, konut arzındaki hızlı artışa karşın konut satışlarının yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 gerilemesinin kaygı verdiği belirtildi.


Konut fiyatlarına ilişkin tespitlerin de bulunduğu raporda, Türkiye’nin uluslararası anlamda konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülkeler arasında 5’inci sıradan 4’üncü sıraya çıktığı belirtildi. Raporda, konut sektöründe balon tartışmaları ile ilgili, “Mevcut konut stokunda 2013 yılında üretilmiş ve satılamadığı için 2014’e devredilmiş dairelerin de bulunduğu belirtilirken, tüketici güven endeksindeki gerileme ve talebi baskılayan siyasi, ekonomik faktörler dikkate alındığında balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilip gerekli önlemlerin ilgili tüm taraflarca alınması uyarısında bulunuldu. TÜİK verileri kullanılarak hazırlanan analize göre, Türkiye konut fiyatları birinci çeyrek yıllık bazda yüzde 13,8, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 5,7 artış gösterdi. Satışların yüzde 8’e yakın düşmesine karşın fiyatların hâlâ artıyor olması, tüketicilerde şaşkınlığa sebep oluyor.


Kredili konut satışlarında büyük düşüş

TÜİK verilerine göre bu yıl banka kredisiyle alınan konut satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 26,8 oranında azalarak 32 bin 29 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışında gözlenen düşüş haziran ayında hız kesti, kredili konut satışındaki belirgin yavaşlama ise devam ediyor. Bunun öncelikli nedenleri kimi ekonomistlere göre faiz oranının yüksek olması ve önümüzdeki döneme ilişkin belirsizlik. TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,8 büyüme kaydeden inşaat sektörünün bu yılki ilk çeyreğindeki büyümesi yüzde 5,2 oldu. İnşaat sektörü analizine göre, sektördeki büyüme 2013’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 8,6’ya ulaştıktan sonra, yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 6,2’ye geriledi. Analizde, “2014’ün birinci çeyreğinde ise yüzde 5,2’ye gerilemiş olması büyümedeki yavaşlamanın nedenlerinin sorgulanmasını, konut sektöründeki gelişmeler ile de ilişkilendirilmesini, kalıcı olup olmayacağının irdelenmesini ve alınabilecek önlemler üzerinde düşünülmesini gerektiriyor.” denildi.



Zaman 



Geri Dön