26 / 04 / 2024

Konutta dipten canlılık işaretleri geliyor

Konutta dipten canlılık işaretleri geliyor

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, konut sektörünün canlılığına işaret gösterdi



Türkiye'de konut sektörü en parlak yılını 2006'da yaşamıştı. Konut kredileri o yıl yüzde 78 gibi müthiş oranda büyümüştü. Sonraki yıl ise büyüme yüzde 39'u bulmuş krizin etkisiyle 2008'de yüzde 22'de kalmıştı. ancak, bu büyümenin yüzde 10'u da yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilmişti.
Özellikle Ağustos ayından itibaren sektör tam anlamıyla durdu, hatta toplam kredi tutarı bazı aylar azaldı. Sonuçta konut kredisi miktarı 2008 yılı sonunda 38 milyar TL'ye dayandı. 2009'a pek parlak girilmedi. İlk 2 ay böyle gitti.
Mart ayıyla birlikte dipten canlanma sinyalleri gelmeye başladı. Ağaoğlu gibi bazı projelerin performansı, diğer projeleri ve  alıcıları hareketlendirdi.

Canlanma Şubatta başladı

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, son birkaç aydır konut pazarından olumlu işaretler geliyor diyerek iyileşme işaretlerini şöyle ortaya koyuyor: `Konut kredileri sektörü geçen yılın tamamında 6.7 milyar TL büyümüştü. Son çeyrekte 479 milyon TL küçüldü. Küçülme sadece Aralık ayında 315 milyon TL olmuştu. Ocak 2009'da daralma devam etti ve 529 milyon gibi önemli düzeye ulaştı. Bu rakamla birlikte `dip' düzey de görüldü. Sonra Şubat ayında toparlanma başladı ve konut kredileri 56 milyon TL büyüdü. Mart ayında büyüme 190 milyon TL'ye ulaştı. Sıkı durun, Nisan ayının ilk 10 gününde artış 159 milyon TL'yi bulmuş. 
Posta


Geri Dön