25 / 04 / 2024

Konutta durum nasıl?

Konutta durum nasıl?

Nef Yönelim Kurulu Başkanı Erden Timur, başlamaya hazır 6 ruhsatlı projeleri olduğunu ve bunların konjonktürden nasıl etkilendiğini anlattı…



Türkiye, olağanüstü bir süreçten geçiyor. Kur krizleri, ticaret savaşları, Suriye'deki sıkıntılar ekonomiyi etkiliyor. Uzun yıllardan sonra tekrar çift haneye sıçrayan enflasyon ile yüksek faizler de bu etkiyi derinleştiriyor. Tüm bu tablodan endişe duyan iş dünyası kelimenin tam anlamıyla bekle gör stratejisi izliyor. Elzem olmayanlarla yeni yatırımlar durduruluyor, yeni istihdam yapılmıyor, yeni mağaza açılmıyor. Peki ne zaman bu durum son bulacak? İş insanları 2020 ortası ve sonrasını işaret ediyor.

Konutta durum nasıl?

KONUTTA DURUM NASIL?

NEFTE TABLO

Capital'de yer alan habere göre; Nef Yönelim Kurulu Başkanı Erden Timur, başlamaya hazır 6 ruhsatlı projeleri olduğunu ve bunların konjonktürden nasıl etkilendiğini şöyle anlatıyor:
“2019’da ikisine konjonktüre bakarak başlayacaktık; ancak yeni hiçbir projeye başlamadık. Bütçemizde ana fonksiyonlar dışında kalan şeylerin hepsini kıstık, başlamadığımız projelerin hepsini erteledik.

Yan fonksiyonlardaki geliştirme hedeflerimizi erteledik. Ar-Ge’de 3 ana hedef dışındaki diğer konuları da erteledik. Şantiye yönetimlerinde de IT’sel dönüşüm projemiz vardı, onu sınırlı olarak yaptık. Geleceğe yönelik, 3-4 yıl sonra ihtiyaç duyabileceğimiz kısımları erteledik. Tüketici güven endeksi 80’lerin üzerine * çıkarsa, faizler bu seviyeyi koruyup kurlar istikrarlı hale gelirse sadece biz değil herkes ertelediği yatırıma başlar. 2020’nin 3 veya 4’üncü çeyreğinde bunlar olacaktır diye düşünüyorum.”

Konutta durum nasıl?

“BEKLEMEDEYİZ”

Lens Yapı, Kurtköy’ün en büyük markalı konut projesi olan 1163 konut ve 85 ticari alandan oluşan Lens İstanbul’u hayata geçirdi. CEO Mert Kutlu, yıl içerisindeki hedefleri arasında Lens İstanbul’un hemen karşısındaki arsada yine yaklaşık aynı sayıda konut ve ticari alandan oluşan Lens İstanbul projesinin İkincisini hayata geçirmek olduğunu söylüyor ve bunu neden beklemeye aldıklarını şöyle anlatıyor:

“Ancak bu projemizi inşaat sektöründeki yavaşlama ve artan maliyetler nedeniyle beklemeye aldık. Konut faiz oranlarının düşmesiyle sektörümüzdeki talep istediğimiz düzeye gelirse, 2020’nin ikinci yarısından itibaren projeye başlamayı düşünüyoruz.”


 


Geri Dön