28 / 03 / 2024

Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?

Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?

3. kişileri aldatmak için yapılan satışlar muvazaalı satış olup iptali için dava açılabiliyor. Ancak her zaman yapılan satışlar muvazaalı olmayabiliyor. Peki, bu durum nasıl ispatlanır? Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?



Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?

Mirasçılardan mal kaçırmak için diğer mirasçı ya da miras hakkı olmayan kişilere yapılan satışlara mirasçıdan mal kaçırma deniyor. Bu gibi satışlar gerçeği yansıtmayan 3. kişileri aldatmak için yapılan satışlar olarak karşımıza çıkıyor.


Bu gibi durumlarda muvazaanın da ispat edilmesi ile tapu iptali davası açılabiliyor. Açılan bu davada tapu kayıtlan getirtiliyor. Kayıt sebepleri araştırılıyor.


Taraf şahitleri dinleniyor. Keşif yapılıyor. Bilirkişi mütalaası alınıyor. Neticede, hasıl olan kanaata göre karar veriliyor.


Ancak her zaman yapılan satışlar muvazaalı olmayabiliyor. Peki, bu durum nasıl ispatlanır? Muvazaa olmadığının ispatı nasıl yapılır?


Muvazaa olmadığının ispatı

Örneğin murisin paraya ihtiyacının olması bu nedenle taşınmaz satışını yapması, satış işlemini değerin altında değil de gerçek bedelden beyan etmesi, mirastan mahrum etme amacına yönelik sözlerin sarf edilmemiş olması gibi durumlar muvazaa olmadığını ispatlıyor.


Muvazaa nedeniyle tapu iptali davası zamanaşımı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön