28 / 03 / 2024

Mirasın reddi nasıl yapılır?

Mirasın reddi nasıl yapılır?

Her yasal mirasçıların, kendilerine kalan mirası reddetme hakkı bulunuyor. Peki mirasın reddi nasıl yapılır? İşte yanıtı...



Mirasın reddi nasıl yapılır?

Türk Medeni Kanunu'nda düzenlenen miras hukuku ile ilgili hükümlere göre, her mirasçının kendilerine intikal eden mirası kabul etmeme, reddetme hakkı bulunuyor. Buna göre, mirasçılar hoşuna gitmeyen miraslar için mirasın reddi işleminde bulunuyor. Peki mirasın reddi nasıl yapılır, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Mirasın reddi için süre

Yapılacak reddi miras işlemi için, 3 ay gibi bir süre kısıtlaması bulunuyor. Söz konusu süre mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlıyor. Bu süre zarfı içinde mirasın reddi işleminin yapılması gerekiyor, aksi takdirde miras kabul edilmiş sayılıyor.


Mirasın reddi işlemi için, Sulh Hukuk Mahkeme'sine başvuruda bulunulması gerekiyor. Başvuru ile ilgili hususlar Türk Medeni Kanunu'nda yer alıyor.


MADDE 607.- Koruma önlemi olarak terekenin yazımı hâlinde mirası ret süresi, yasal ve atanmış mirasçılar için yazım işleminin sona erdiğinin sulh hâkimi tarafından kendilerine bildirilmesiyle başlar.


MADDE 608.- Mirası reddetmeden ölen mirasçının ret hakkı kendi mirasçılarına geçer.

Bu mirasçılar için ret süresi, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten başlar. Ancak bu süre, kendilerinin mirasbırakanından geçen mirasın reddi için mirasçıya tanınan süre dolmadıkça sona ermez.

Ret sonucunda miras daha önce mirasçı olmayanlara geçerse; bunlar için ret süresi, önceki mirasçılar tarafından mirasın reddedildiğini öğrendikleri tarihten işlemeye başlar.


MADDE 609.- Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır.

Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir.

Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder.

Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.

Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenlenir.


MADDE 610.- Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kazanmış olur.

Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak tereke işlemlerine karışan, terekenin olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya mirasbırakanın işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da tereke mallarını gizleyen veya kendisine maleden mirasçı, mirası reddedemez.

Zamanaşımı veya hak düşümü sürelerinin dolmasına engel olmak için dava açılması ve cebrî icra takibi yapılması, ret hakkını ortadan kaldırmaz.



Reddi miras dilekçe örneği için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://emlakkulisi.com.tr/reddi-miras-dilekce-ornegi/167475



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön