26 / 04 / 2024

Reddi miras nasıl yapılır? Mirasın reddi için nereye başvurulur?

Reddi miras nasıl yapılır? Mirasın reddi için nereye başvurulur?

Reddi miras; kanuni veya atanmış mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanları olarak ifade ediliyor. Peki, Reddi miras nasıl yapılır? Mirasın reddi için nereye başvurulur? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Mirasın reddi mirasçılar tarafından miras nedeniyle kendilerine düşen tüm hak ve yükümlülükleri reddetmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Hukukumuzda iki türlü mirasın reddi işlemi mümkündür.

Miras bırakanın öldüğü anda terekenin borcu terekedeki mal, hak ve alacaklardan fazla ise bu gibi durumlarda terekenin borca batık olduğu kabul ediliyor. Bu halde mirasın hükmen reddi söz konusu oluyor. Belirli şartlar altında mirasçıların kayıtsız ve şartsız olarak mirası reddetmeleri ise mirasın gerçek reddi olarak biliniyor. 

Mirasın gerçek reddi için ilk şart reddi miras yapan mirasçının fiil ehliyetine sahip olması olarak karşımıza çıkıyor. Ayırt etme gücüne sahip olmayan ya da ergin olmayan kişiler yasal temsilcileri aracılığıyla reddi miras yapma hakkına sahip oluyorlar.

Reddi miras nasıl yapılır? Mirasın reddi için nereye başvurulur?

Mirasın reddi işlemi kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Şarta bağlı reddi miras mahkemece kabul edilmez. Miras bırakanın ölümünden veya mirasçının mirasçı olduğunu öğrenmesinden itibaren üç aylık süre içerisinde mirasın reddedilmesi gerekiyor. Süre hak düşürücü süre olup bu süreden sonra mirasın gerçek reddi mümkün olmuyor. 

Reddi miras süresi ile ilgili kanun maddesi 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 606. maddesinde yer alıyor. Mirasın reddi başvurusu yapabilmek için süre kısıtlaması getiren bu madde kapsamında; yasal veya atanmış mirasçı tarafından mirasın reddedildiği hususu üç ay içerisinde murisin terekesinin açıldığı Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı veya sözlü olarak bildirilmesi gerekiyor. 
 


Geri Dön