19 / 04 / 2024

Tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur?

Tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur?

İfrazın kelime anlamı ayırmak olarak biliniyor. Tapu kütüğünde büyük boyutlardaki parsellerin başvuru üzerine tek tapu altındayken bölünmesi işlemidir. Peki, tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur? İşte konu hakkında tüm detaylar...



Tapuya tek bir parsel olarak kayıtlı bulunan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması işlemine ifraz işlemi deniyor. Gayrimenkulün bir sahibi varken bölünmesi ya da bir kısmının satılması gibi durumlarda yapılan tapu kütüğündeki değişiklikler olarak karşımıza çıkıyor. 

İfraz işlemi yapılacak olan arsa üzerinde irtifak hakkı, şerh ya da rehin gibi bir durumun söz konusu olmaması gerekiyor. Ayrıca afet, heyelan veya taşkın gibi tehlike bölgelerinde yer alan gayrimenkullerin ifraz işlemi yapılamıyor.

Tapuda ifraz işleminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikli olarak Tapu Kadastro Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor. Belediye sınırları içerisinde yer alan taşınmazlar için Belediye Encümenine, belediye sınırları dışında yer alan taşınmazlar içinse İl İdare Kuruluna harç ödemesi yapılması ve daha sonrasında ise gerekli belgelerle birlikte başvurunun gerçekleştirilmesi gerekiyor. 
 


Geri Dön