19 / 04 / 2024

Konutta düşük faiz coşkusu!

Konutta düşük faiz coşkusu!

Konut satışları nisan ve mayıs aylarında koronavirüs etkisiyle ciddi düşüş kaydetti. 1 Haziran’da kamu bankaları konut kredi faizini tarihin en düşük seviyesine düşürünce konutta veriler değişti.



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle nisan ayında konut satışı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 55.5, mayısta ise 44.6 oranında düşüş gösterdi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; konut piyasasındaki kara bulutu dağıtan hamle 1 Haziran’da kamu bankaları tarafından açıklandı. Kredi faizi sıfır konutta 0.64’e, 2. elde 0.74’de düştü. Emlak konut GYO'nun ‘2 yıl ödemesiz’ konut kampanyasını açıklamasıyla da satış ofisleri canlandı.

4-5 KAT ARTIŞ

Konutta düşük faiz coşkusu!

2020'nin gayrimenkul sektörü için hareketli başladığını ancak bu hareketliliğin koronavirüse takıldığından bahseden Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Nisan ve mayıs aylarında satışların hız kestiğini talebin bir miktar ertelendiğini gördük. Son haftalarda kamu bankalarımız ve Emlak Konut GYO tarafından başlatılan, markalı konut geliştiricilerimizin de büyük bir özveriyle destek verdiği kampanyalarla birlikte de bu talebin yeniden öne çekildiğini gözlemliyoruz. Pandemi dönemiyle kıyasladığımızda talebin bugünlerde 4’e, 5’e katlandığını; çağrı merkezleri ve satış ofislerinde canlılığın gün geçtikçe arttığını söyleyebiliriz. Sektördeki bu desteklerin ve hareketliliğin bir süre daha devam etmesi durumunda, konut satışlarının yıl sonunda geçtiğimiz yılın üzerine rahatlıkla çıkabileceğini, tarihi rekor olan 2017’deki 1 milyon 409 bin seviyesinin de aşılabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖZEL BANKALAR KATILMALI

Konutta düşük faiz coşkusu!

“Kamu bankalarının kredi faizini düşürmesi uyuyan piyasayı uyandırdı” diye konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım şunları söyledi: “Adeta ölü toprağı seriliyken haziran ayı itibariyle hareketlilik başladı. Bu canlanmanın sürekli olması için sürece özel bankalar da destek vermeli.” Tüketici için önemli fırsat olduğundan bahseden Durbakayım, “Bugün 27 bin TL peşinatla Emlak Konut GYO kampanyasından 600 bin liralık ev alıyorsun, 2 yıl ödeme yapmıyorsunuz. Üstelik o evin değeri her geçen gün artıyor. Bu fırsatı görenler harekete geçtiği için 20 gündür satışlarda önemli artış var” dedi.

Faiz indirimi konut pazarını canlandırdı!

Faizlerin düşmesiyle konut fiyatları yüzde 15 arttı!

Konut satışlarında yeni rekor beklentisi!


Geri Dön