24 / 04 / 2024

Konutta imece usulü yaygınlaşıyor

Konutta imece usulü yaygınlaşıyor

Faiz oranlarının yüksekliği sebebiyle konut kredileriyle ev sahibi olamayanlara yönelik alternatif finans yöntemleri yaygınlaşıyor.



Elbirliği adı verilen sistemle çok sayıda kişiyi otomobil sahibi yapan Emin Şirketler Grubu, konutta da imece sistemine ağırlık vermeye başladı.

Eminevim Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, 1991 yılından bu yana 55 bin aileyi ev ve otomobil sahibi yaptıklarını, krize rağmen konut teslimatlarına devam ettiklerini söyledi. Üstün'ün verdiği bilgiye göre elbirliğiyle konut sahibi olma sistemi şöyle işliyor: Tüketiciler almak istediği gayrimenkulün yüzde 10'unu peşinat olarak ödüyor. Eminevim'e de yüzde 5 organizasyon ücreti ödeniyor. Kalan kısım ise 60 aydan 120 aya kadar kişinin ödeme durumuna göre taksitlendiriliyor. Seçilen taksit sayısı aynı zamanda o gruptaki kişi sayısına eşit. Yapılan ödemelerle her ay ortak havuzda bir gayrimenkul parası birikiyor. Biriken bu para noter huzurunda yapılan çekilişlerle her ay bir kişiye gayrimenkul almak üzere teslim ediliyor. Gayrimenkulünü teslim alan üyeler, kendisinden sonra teslim alacak olan gruptaki diğer üyelere kira yardımında bulunuyor. Böylelikle evini ilk alan avantajlı olduğu gibi sonraki zamanlarda alacak üyeler de aldıkları kira yardımından dolayı evi daha da ucuza mâl etmiş oluyor ve ilk alanla son alan arasındaki adalet sağlanmış oluyor. Eminevim, tüketicilere çekilişli, peşinatlı ve vade ortası teslim sistemini seçme imkanı sunuyor.

Zaman

Geri Dön