29 / 03 / 2024

Konutta riski ölçmek mümkün, ev alırken bunlara dikkat!

Konutta riski ölçmek mümkün, ev alırken bunlara dikkat!

Daha güvenli bir konuta geçmek istiyorsunuz, ev alacaksınız. Peki yeni evinizin yeterince güvenli olup olmadığını nasıl anlayacaksınız İşte ev alırken dikkat edilmesi gereken kriterler..



99 depremi sonrasında yönetmelikler değişti, denetimler sıkılaştı. Son 10 yıldır yapılan konutlarda risk eski binalara göre daha az. Ancak yeni olsun eski olsun konut alırken dikkat edilmesi gereken bazı kriterlerler var. İşte ülke olarak deprem acısı yaşadığımız bu günlerde konut alırken önce dikkat etmemiz gerekenler. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, sadece projenin maketine bakarak, dış cephesine, banyosuna, mutfağına aldanarak ev almanın intihardan farksız olduğunu belirtiyor. Ve ekliyor; 'Konut alırken önce mutlaka binanın bodrumuna bakmalı.'

Binanın dış cephesi ve duvarlarının kaplanmış olduğu için binanın taşıyıcı sistemi konusunda fikir veremeyeceğini vurgulayan Demir, 'Bodruma bakarak binada rutubet olup olmadığını ve eğer rutubet varsa su yalıtımının eksik ya da hatalı olduğunu anlamak mümkün. Su yalıtımı hiç olmayan ya da standartlara uygun yapılmamış binalar, suyun taşıyıcı sistemi  paslandırması sebebiyle, kısa sürede proje aşamasındaki taşıma kapasitesini kaybediyor ve büyük bir depremle mücadele etme şansı kalmıyor' dedi.

Bodrumların görüntüsü ve binanın büyüklüğüne göre yeterli bodrum olup olmamasının da önemine dikkat çeken Demir, bodrumların aslında binaların inşaat kalitesi, zenginliği ve taşıyıcı sisteminin güvenilirliği konusunda ipuçları taşıdığını söyledi. Demir, zemini sağlam olan bölgelerde tek bodrumun yeterli olabileceğini ama çürük zeminlerde iki ya da üç bodruma ihtiyaç olduğunu, fore kazık sistemi kullanılmasının da şart olduğunu belirtti.

Toprak altındaki kat dayanıklılığı artırır

216 YAPI Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, 'Binalar deprem yönetmeliğine uygun yapılsaydı, Van'da kimse ölmezdi' diyor ve ekliyor: Konut alırken şu sorulara cevap bulmak lazım: 'Bina inşa edilirken hazır beton kullanılmış mı Binanın kat yüksekliğine göre 3/1'i yer altında mı Toprak altında bir ya da iki kat olması dayanıklılığı artırır. Bunun yanı sıra yapı denetim firmasından bina etüdü yaptırılması gerekir. Bir mühendisin çıplak gözle bakması yeterli değildir. Demir ve kolon kiriş röntgenlerinin ve beton numunelerinin alınması lazım.' Depreme hazırlık kapsamında kamu binalarının elden geçirildiğini söyleyen Dündar, 'Özel sektörün yaptığı binalarda konu karara bağlanmadı. 99 öncesi konutların tamamı etütten geçirilmeli' dedi.

MİMAR, MÜHENDİSE SORMALI

HAMİT Demir, binanın zemin etüdü raporuna mutlaka bakılması gerektiğine işaret ediyor. Demir, 2 el.'Otomobil almadan önce servise götürüyoruz ya da bir bilene soruyoruz. Büyük maliyetlerle satın aldığımız konutlar, canımızı emanet ettiğimiz inşaat firmaları ve projeleri konusunda ise yeteri kadar araştırma yapmıyoruz. Sadece makete bakarak ev almak yerine mutlaka bir mimar ya da mühendise danışmalı' diye konuştu

Yönetmeliğe uygun mu orjinalle oynanmış mı

ÖZYURTLAR Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt 'Bir binanın depreme dayanıklı olması için en başta projesi olmalı, zemin etüdü yapılmalı ve tüm bunlar hazırlanırken deprem yönetmeliği dikkate alınmalıdır' diyor.

Projeleri kimin hazırladığının ve denetlenip denetlenmediğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Özyurt, 'Binanın kullanım izni ve ruhsatının bulunup bulunmadığı da çok önemlidir. Bunun dışında, yapıda nasıl bir beton kullanıldığı, malzemenin standartlara uygun olması, yapının projeye uygun inşa edilip edilmediği ve temellerde su yalıtımı yapılıp yapılmadığı da depreme karşı dayanıklılık açısından önemli kriterler' diye devam ediyor. Özyurt, Binanın orijinal halinden ayırt edilebilen değişiklikler yapılmış ise bunların mutlaka araştırılması gerektiğini belirterek, 'Bu sorulara cevap bulduğunuzda, o ev depreme dayanıklıdır' diyor.

Önce nelere bakmalı

Yangın merdiveni ve güvenlik var mı
Bina ve dairenin inşaat malzemesi kalitesi yönetmeliklere uygun mu
Ses ve ısı izolasyonu yeterli mi
Tesisatların durumunu kontrol ettiniz mi
Yapı kullanım izni alınmış mı
Alacağınız gayrimenkul inşa halinde ise müteahhidinin mali durumunu göz önüne aldınız mı
Binanın projesini ve inşaatın projeye uygunluğunu kontrol ettiniz mi
Zemin etüdünü yaptınız mı
Bina deprem yönetmeliğine uygun mu yapılmış Projeler denetlenmiş mi
Kullanılan malzemeler standara uygun mu Kum, çakıl nereden gelmiş Kırma taş kullanılmış mı
Kullanılan demir standartlara uygun mu Yapıya uygun miktarda kullanılmış mı
Akşam/Şenay Büyükköşdere


Geri Dön