20 / 04 / 2024

Konutta son umut yabancı yatırımcı!

Konutta son umut yabancı yatırımcı!

AVEB proje Danışmanlık ve Yatırım'ın kurucusu Burçin Çelik, yabancıya konut satışının sektör için son umut olduğunu söylüyor...



Ülkemiz son günlerde yaşanan ekonomik belirsizlik konut alma fikri olan yerli müşteriyi oldukça olumsuz yönde etkilemektedir.  Döviz kurlarında artış yukarı yönde sürekli şekilde ilerlerken konut kredisi faiz oranları 2 ,00 seviyelerini görmüş hatta bu seviyelerin çok üzerine çıkmıştır.

Döviz kurlarında ki her yükseliş bankaların oranlarını sürekli olarak arttırmasına büyük etki yaratmaktadır. Topraktan konut üreticilerinin birçoğu giderlerin dolara endeksli olması nedeniyle konut fiyatlarını yükseltmek zorunda kalırken bankaların kredi verme noktasında tüketiciye zorluk çıkarması konut sektörünü dar boğaza sokacağı göstermektedir. Bunun yanında ikinci el konut satışlarında stokların fazla birikmesi ikinci el satışları çok olumsuz yönde etkilerken son dönemde ki birleşenlerle birlikte durum ikinci el konut piyasasını da oldukça tedirgin etmektedir.

Son dönemde biz konut satış şirketlerinin ve üreticilerin tek umudu yükselen döviz ile beraber yabancı yatırımcının ülkemizi güvenli bulup konutta satış hareketi sağlamalarıdır. Eğer kısa vade de kredi faiz oranları düşemezse yerli müşteriye olan satışlar çok daha vahim seviyelere inecektir. Aveb Proje Danışmanlık olarak biran önce devlet müdahalesi ile  kredi faiz oranları ve doların normal seviyelere gelmesini umutla bekliyoruz.

 

AVEB proje Danışmanlık ve Yatırım

Burçin Çelik


Geri Dön