19 / 04 / 2024

Konutta trend değişti: Küçük yerleşim yerlerine kaçış başladı!

Konutta trend değişti: Küçük yerleşim yerlerine kaçış başladı!

Agra Mimarlık Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen, inşaat sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şen, küçük yerleşim yerlerine kaçışın başladığını belirterek Türkiye'de 700 bin yeni konut ihtiyacının olduğunu söyledi.



İnşaat sektörü son birkaç senedir Türkiye ekonomisinin kaldıracı konumunda bulunuyordu. Son 5 senedir 1 milyondan fazla konut satıldığına dikkat çeken Agra Mimarlık Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Capital Dergisi'nden Nil Dumansızoğlu'nun haberine göre; Nihat Şen, "Konut arzı, talebe cevapn veremiyor. Bu nedenle de konut fiyatlarında bir artışla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Konutta trend değişti: Küçük yerleşim yerlerine kaçış başladı!

İnşaat sektöründe 2020 Temmuz'da sokağa çıkma yasakları sebebiyle ertelenen talep karşısında patlama gerçekleşti. Bunun bir benzeri durum yine 2021 yılında da kaydedildi. Konut satışlarını frenleyen etkenlerden birinin faiz oranlarının yüzde 1'in üzerinde olması oldu. Şen, Türkiye'nin yaklaşık 700 bin yeni konut başlangıcına ihtiyacı olduğunu fakat bunun 400 binlerde kaldığını vurguladı. 

Konutta trend değişti: Küçük yerleşim yerlerine kaçış başladı!

Şu an hareketlemne başlamış olsa da yeterli olmadığını dile getiren Şen, şunları kaydetti:

"Her ay ortalama 100 bin konut satılıyor. Unutmamak gerekiyor ki inşaat sektörü 200 sektörü besliyor ve bu sektörün ayakta durması gerekiyor. Konut yapımlarında büyük şehirlerin dışında Anadolu'da konut yapımları hızlandı. Artan konut yapımları pandeminin de etkisiyle büyükşehirlerden küçük yerleşim yerlerine kaçış; Antalya, Ayvalık, Fethiye, Bodrum gibi yerlerde satışı artırdı."

Satılık ve kiralık konut fiyatlarında lider Türkiye!


Geri Dön