26 / 04 / 2024

Konya Ticaret Odası'ndan iskele eğitimi!

Konya Ticaret Odası'ndan iskele eğitimi!

Konya Ticaret Odası (KTO) iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla programlarına devam ediyor. KTO son olarak iskele eğitimi gerçekleştirdi..



Konya Ticaret Odası (KTO) iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla programlarına devam ediyor. KTO’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen seminerde en fazla iş kazasının meydana geldiği inşaat sektörüne yönelik güvenli iskele konusu ele alındı.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, (ÇSGB) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Konya Ticaret Odası (KTO) olarak ortaklaşa düzenlenen, inşaat sektöründe iş kazalarının önlenmesine yönelik “Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi” eğitim semineri Konya Ticaret Odası’nda yapıldı. Seminere KTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çankırlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Serhat Ayrım, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Genel Sekreteri Necati Ersoy konuşmacı olarak katıldı.


İş kazalarının meydana geliş sebepleri ve çözümlerinden bahsedildiği seminerin açılışında konuşan KTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çankırlı, dünyada her gün 1 milyon iş kazası yaşandığını, 1.096 çalışanın iş kazası nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayarak, “Ülkemizde her gün 205 iş kazası oluyor, ortalama 2 kişi bu kazalarda hayatını kaybediyor ve 6 kişi sürekli iş göremez hale geliyor. Güvenlik tedbirlerine topyekûn uyduğumuzda bu kazaları önleyebiliriz. İş güvenliğinde en ileri düzeyde ülkelerde bile en tehlikeli iş kollarından biri olduğu istatistiklerle sabit olan inşaat sektöründe, sayısız risklerden biri de yüksekte çalışma gerektiren işlerdir. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, binlerce yıl önce bile Mısır’da kullanıldığı tespit edilen iskele diye adlandırılan bu yapılar, günümüzde de en sık kullanılan yüksekte çalışma ve erişim yöntemidir. Yüksekte çalışmalar, diğer faaliyetlere göre muhtemel kazaların sonucu açısından farklılığa sahiptir. Yüksekten düşmelerin büyük oranı ölümle sonuçlanır. Bu durum bize iskele güvenliğinin önemini göstermektedir” dedi.


Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Genel Sekreteri Necati Ersoy ise İntes’in 1964 yılına kurulan 150 firmanın üye olduğu bir STK olduğunu ifade ederek, inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların artmasının işin hassasiyetle yapılamasını  engellediğini, bu nedenle  İş sağlığı ve güvenliğinin bir bilinç olduğuna değindi. Ersoy şöyle devam etti ; “ İnşaat ve maden sektöründe yaşanan sabıkalı bir imaja sahip iş kazalarının %80-90’ının güvensiz davranışlardan kaynaklanıyor. Günümüzde 18 meslek alanında nitelikli meslek eğitimi uygulamalarını iş kazalarını önlemeye yönelik yürütmekteyiz. Temiz denizlere nasıl mavi bayrak takıyorsak inşaat sektöründe de aynı titizlik ve yapılan işin bilincinde kurallara uygun bir şekilde faaliyet göstermeliyiz. Müteahhitliğin sıradan bir uğraşmış gibi herkesin yapabileceği bir meslek olarak görülmemeli mimari ve altyapı içeren uzman kişilerce yerine getirilmeli.”


İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer de “Bu iş sağlığı ve güvenliği kampanyası insani yönü ağırlıklı olan bir kampanyadır. Dünyanın her yerinde en tehlikeli sektörü olan inşaat sektöründe verilen istatistiklere göre inşalar yüksekten düşerek hayatlarını kaybediyorlar. Bunu önlemek adına mesleki yeterlilik belgesini zorunlu hale getirdik. Artık ‘Hiçbir şey yapamazsan inşaatta amele olursun!’ dönemi bitecek. Eğitim ve altyapı bilgisi olmadan insanları inşaatta çalışmaya zorluyoruz. Bu meslek gelişi güzel yapılan bir iş değildir. İş sağlığı ve güvenliği maliyet gerektirir diye yaptırımdan kaçmak, küçük hesaplarla büyük zararlarla sonuçlar doğurabilmektedir. Verilen bu eğitimlerin amacı, sektördekilerin aklında keşkelerin yer etmemesini sağlamaktır. Keşke demeden önce neler yapabiliriz diye önlemler almalıyız. Bu eğitimler sonucu her yıl kazaların %26’sını kapsayan 350 kişiyi kurtarma odaklı bir projedir” dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Serhat Ayrım ise iş kazalarının  ülkenin lokomotif sektörlerinden bir olarak gösterilen inşaat sektörünün, gelişmekte olan ülkelerin ortak sorunlarından biri haline geldiğini ifade ederek şunları söyledi: “30 Haziran 2012 tarihinde, 36 yönetmelikle ve 6 resmi gazetede yayınlanan 6331 sayılı ölümlü iş kazaları konulu yapı sektörü çerçevesinde imzalanan protokolde eğitim seminerleri hazırlanmıştır. İş kazaları sonucunda iş yerlerine ceza yaptırımı yerine bilgilendirme tedbirleri alınmıştır. Ancak ölümlü kazalarda idari tedbir uygulanmaktadır. 2015 yılında 3500 tehdit odaklı iş yerleri teftiş etmeyi planlıyoruz.  Bu toplantılara Bakanlık olarak önem vermekteyiz. Seminerlerle iş kazalarını yüzde yüz önlemek mümkün. Seminerlerimizi,  2015- 2016 yılında 16 şehirde yapmayı planlıyoruz.”Seminerin  sonunda katılımcıların konuyla ilgili soruları cevaplandırıldı.


Memleket

 




Geri Dön