29 / 03 / 2024

Konya'da kira fiyatları neden arttı?

Konya'da kira fiyatları neden arttı?

Emlakçılara göre Konya'da kiralık ev fiyatları son bir yılda yüzde 25 ile yüzde 100 oranında arttı. Üniversite öğrencilerinin ev arayışı ve evi kentsel dönüşüme girenlerin ev talebi birleşince son aylarda kiralık ev bulmak zorlaştı.



Öğrenciler şehir Konya’da kiralık ev sıkıntısı yaşanıyor. Bunun nedeni ise mülteciler ve üniversiteyi kazanan yeni öğrenciler.


Sığınmacıların bir kısmı ülke genelindeki 24 kampta yaşarken, önemli bir bölümü kendi güçleri ile ev kiralamayı ya da akrabalarının yanında yaşamayı seçiyor. Birkaç aile bir araya gelerek ev arayan Suriyeliler, İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Konya gibi illerde kiralık ev fiyatlarının artmasına yol açtı.


Emlakçılara göre kiralık ev fiyatları son bir yılda yüzde 25 ile yüzde 100 oranında arttı. Suriyeli mülteciler, üniversite öğrencilerinin ev arayışı ve evi kentsel dönüşüme girenlerin ev talebi birleşince son aylarda kiralık ev bulmak her zamankinden daha da çok zorlaştı.


Geçtiğimiz yıl yaklaşık 19 bin öğrencinin kayıt yaptırdığı Selçuk Üniversitesi’ne ayrılan kontenjan doğrultusunda bu yıl 20 bin civarında öğrenci kayıt yaptırdı. Türkiye genelinde kontenjan sayısı bakımından en fazla öğrenci alan üniversiteler arasında yer alan Selçuk Üniversitesi yeni açtığı programlar da dahil olmak üzere lisansta yüzde 100, önlisansta ise yüzde 95 doluluğa ulaşmıştı.


Bu arada Konya’daki kayıtlı Suriyeli sayısı 39 bini buldu. Arz talep dengesi değiştiği için kiralık evlerin fiyatlarında yüzde 25 ile yüzde 100 arasında bir artış yaşanıyor. Örneğin 500 lira olan kiralar, en az 650 liraya yükseldi. Hal böyle olunca da Konya’ya atanan bir memur ya da Konya’daki bir üniversiteyi kazanan öğrenci için kiralık ev bulmak biraz daha zorlaştı.


Konyalı emlakçılar ise Suriyeli ve Iraklıların Konya’ya gelmesiyle birlikte talebin biraz daha arttığını bu nedenle kiralık ev fiyatlarının da yükseldiğini söylüyor. Bu arada bazı ev sahipleri yaşanan bu durumu fırsata çevirmek istiyor. Bakımsız evler bile yüksek rakamlara kiralanıyor. 300 lira olan ev kirası 500 liraya, 500 lira olan evleri 700 liraya çıktı.


Emlakçılar görüşü ise şöyle: “Şu anda emlakçıların elinde ev yok. Geçmiş yıllarda bu dönemlerde her emlakçıda 20-30 ev olurdu. Öğrenciler daha çok merkezdeki evleri tercih ediyor. Okula tek vasıta ile gidebilecekleri mevkileri tercih ediyor. Tramvay güzergahında istiyorlar. Merkezdeki evlerin kirası en az 500 lira. Kaloriferli daireler en az 600 lira. Ev bulamayan öğrenciler yurtlara yöneliyor. Vatandaşlar, ev satın almak için kredi imkanı varsa yeni binaları tercih ediyor, kredi imkanı yoksa eski binalara yöneliyor. Bu nedenle eski evlerin fiyatları da yükseldi. 80 bin liralık evler 100 bin liraya çıktı. Vatandaşlar ev alırken hacizli olup olmadığına dikkat etmeli. Depreme dayanıklı olmasına dikkat etmeli. Sürekli yeni evler yapılıyor ancak fiyatlar da sürekli artıyor çünkü talep fazla.”


Yeni Akit


Geri Dön