24 / 04 / 2024

Konya'ya 3 milyar lira maliyetle metro yapılacak!

Konya'ya 3 milyar lira maliyetle metro yapılacak!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya’ya yapılacak ve 3 milyar liraya mal olacak 45 kilometrelik metronun müjdesini verdi. Projenin İlk planlamalara göre 2020 yılında bitmesi hedefleniyor.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantıda Konya’ya metro müjdesi verdi.


Konya metrosunun tanıtım toplantısına Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Konya Valisi Muammer Erol, Eski Ulaştırma, Denizclik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat ve çok sayıda davetli katıldı.


Toplantıda ilk olarak konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın, ulaştırma yatırımları açısından Türkiye’de en büyük payı alan şehirlerden biri olduğunu söyledi. Konya’nın 13-14 yıl önceki hayallerinin bir bir gerçekleştiğine dikkat çeken Başkan Akyürek, 5 üniversitesi, genç nüfusu ve dinamik yapısıyla Konya’nın hükümetin de desteğiyle çok farklı bir noktaya taşındığını ifade etti. Başkan Akyürek, “Sayın Başbakanım, yaptığınız yatırımlar, verdiğiniz destekler, Konya’nın her alanda 21. yüzyıla yakışır bir şehir haline gelmesi konusundaki gayretleriniz nedeniyle şehrimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.


2003’ten bu yana Konya’ya 3,5 milyarlık ulaştırma yatırımı


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de, Konya’da 2003 yılından 2014 sonuna kadar 3,5 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını hatırlatarak, “Konya Karaman arasındaki 102 kilometrelik hızlı tren hattındaki çalışmalar hızla devam ediyor. 200 kilometre hızla hem yük, hem yolcu taşımaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Anadolu’yu Akdeniz bölgesi ile buluşturuyoruz” şeklinde konuştu.


Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Anadolu topraklarının asırlarca birçok kültüre ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, “Anadolu toprakları herkesin barış içinde yaşadığı topraklar olmuştur. Konya bir ilim, kültür, enerji şehridir. 13. yüzyılda payitaht olan Konya, 21. yüzyılda da bölgenin yükselen bir şehri olmak zorunda. Yüksek Hızlı Trenin Ankara, Eskişehir, İstanbul bağlantıları, yeni yapılacak güzergahlar, yeni karayolu bağlantıları devam ediyor. Dolayısıyla Konya’ya dönük önümüzdeki dönemde insan hareketleri olacak demektir. Bunun önlemini şimdiden almamız gerekir. Duble yolları nitelikli hale getiriyoruz, otoyola dönüştürüyoruz. Yüksek Hızlı Tren ile  Ankara  İstanbul arası 3,5 saat,1,5 saate indirmenin hesaplarını yapıyoruz. Bütün şehirlerimiz kıymetlidir. Her bir şehrimizin kendine has özelliği var. İyi bir kentsel dönüşüm stratejimizin olması lazım. Şehir içi ulaşımı planlamamız, çevre illerle ulaşımı ona göre planlamamız lazım. Bir üniversite vardı şimdi 5 üniversite var. Raylı sistemin ilk Konya’da başlamış olması 80’li yıllarda büyük bir adım ama şimdi bir adım öteye geçmemiz lazım. Kesinlikle dikey değil yatay yapılaşmaya ağırlık vermemiz lazım. Bir taraftan şehrin kültürünü, dokusunu korurken, ulaştırmayı mümkün olduğu kadar şehir dokusuna zarar vermeyecek yeni zemine oturtmak. Bütün bunları sağlamak üzere bürokratik işlemler tamamlandı. Bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu sadece Konya’ya yönelik değil, benzer nitelikteki bütün şehirlerde böyle bir strateji belirleyeceğiz” dedi.


Konya metrosu 2020’de tamamlanacak


Konya metrosunun tanıtım filminin izlenmesinin ardından konuşmasına devam eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bu proje çok önemli. Güzergah öyle belirlendi ki 5 üniversite birbirine bağlanıyor. Hastaneler birbirine bağlanıyor. Temel devlet kurumları, üniversiteler, bilim merkezleri birbirlerine irtibatlanıyor. İlk planlamalara göre 2020 yılında bitmesi hedefleniyor. Buradan ifade ediyorum, 2018 yılı Şebi-i Arus’unda ilk aşama bitmeli. 2020’ye kadar da toplamda 45 kilometreye kadar olan hat açılacak. Entegre raylı sistemi Büyükşehir Belediyemiz yapacak ve bununla birlikte raylı sistemle Konya’da ulaşılmayacak yer kalmayacak. Bu projenin yürümesi bağlamında bunu yakından takip edeceğim. Herkesin bu projeye destek vermesi lazım. Bu Anadolu şehirlerimiz için işaret fişeğidir. Birçok şehrimize de yeni bir hayat suyu, köprü inşa edeceğiz” dedi.


Konya Metrosu 3 etapta, toplamda 45 kilometre olacak ve 3 milyar liraya mal olacak. Proje 2020 yılında tamamlanacak. Metro ile Yüksek Hızlı Tren hattı entegrasyonu sağlanacak. Etaplar halinde yapılacak projenin ilk etabı Kampüs-Alaaddin-Gar-Beyhekim arasında; 2. Etabı Fetih Caddesi-Karatay’da, 3. Etabı Necmettin Erbakan Üniversitesi-Çevre Yolu-Yeni Gar arasında olacak.


TOKİ Haber 


Geri Dön