25 / 04 / 2024

Kooperatiflerin iflası!

Kooperatiflerin iflası!

Kooperatiflerin iflas etmesi durumunda, kooperatifler tarafından nasıl bir süreç izleniyor? Kooperatifler Kanunu kapsamında yer alan kooperatiflerin iflası hususu ile ilgili yasal hükümler için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kooperatiflerin iflası!

Kooperatiflerin iflas etmeleri durumunda, iflas idaresi tarafından sıra cetveli düzenlenip, ortaklardan her birinin payına düşen borcun ödenmesi isteniyor. Kooperatiflerin iflası ile ilgili hükümler Kooperatifler Kanunu kapsamında yer alıyor.


Söz konusu esaslar kanunun 33. maddesinde "İflas halinde usul" başlığı altında şu şekilde sıralanıyor;


İflas halinde usul:

Madde 33 – Ortakları şahsan sorumlu bulunan veya ek ödemelerle yükümlü olan bir kooperatifin iflası halinde, iflas idaresi sıra cetvelini düzenlemekle beraber ortaklardan her birinin payına düşen borcun ödenmesini kendilerinden ister. 


Tahsil olunamıyan meblağlar diğer ortaklar arasında bölüşülür. Aktif bakiyesi pay cetvellerinin kesin olarak tespiti üzerine geri verilir. 


Ortakların birbirlerine rücu hakları saklıdır. Ortakların geçici olarak tespit olunan borçlariyle pay cetveli aleyhine İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itiraz hakları vardır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön